Hlavním bodem jednání Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách, a. s., který zasedal v Praze, v sídle OSŽ ve středu 8. dubna, byl převod části zaměstnanců ZAP (Zákaznický personál) pod organizační jednotku Železniční stanice.


Jako hosté se jednání zúčastnili Doc. Dr. Ing. Roman Štěrba, člen představenstva ČD, pověřený zřízením organizační jednotky Železniční stanice, Ing. Kubíková, ředitelka OJ ZAP, a na část jednání se dostavil JUDr. Ivo Veselý, ředitel odboru 10 GŘ ČD, a. s. Přítomen byl i předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša.
„Máme pochybnosti o správnosti převodu zaměstnanců ZAP a chceme vědět, jak jste zohlednili naše připomínky," řekl v úvodu jednání předseda PV Vladislav Vokoun. Připomeňme, že PV na svém výjezdním zasedání dne 10. 2. vyjádřil přesvědčení, že je rozhodnutí o převodu zaměstnanců předčasné, především s ohledem na dosud nejistý termín převodu budov železničních stanic k SŽDC; kritizoval také to, že zaměstnavatel nedefinoval, do jaké struktury budou v budoucnu zařazeni zaměstnanci nedotčení převodem, a zároveň požádal Představenstvo ČD, a. s., o přehodnocení navržených postupů včetně posunutí termínu realizace.
Doc. Štěrba uvedl, že pro stát je rozhodnutí o ceně za převod nádraží nejvyšší prioritou, stále však není jasné, ke kterému datu, protože ještě není dořešen model výpočtu cen.
K převodu zaměstnanců ZAP pod organizační jednotku Železniční stanice uvedla Ing. Kubíková, že k SŽDC bude přecházet 60 zaměstnanců, z toho 16 se 100% náplní práce, zbylých 44 má pracovní náplň definovánu jen částečně. „V jednotlivých stanicích bude jasně stanoveno, kdo a co bude dělat," ujistila Ing. Kubíková.
V následném bloku diskuse však zaznělo od jednotlivých členů podnikového výboru mnoho pochybností a výtek k připravovanému kroku. Odboráři především připomínali, že převod pracovníků může mít dopad na kvalitu služeb pro zákazníky, což bude na újmu zvlášť před turistickou sezonou. Rovněž vyjadřovali obavy, aby odchod části zaměstnanců nepřinesl neúměrné nároky na pokladní. Co se týká převáděných pracovníků, vyjadřovali pochybnosti o budoucím zachování jejich práce v rámci SŽDC.
Ing. Kubíková odmítla pochybnosti odborářů ohledně zachování práce pro přecházející zaměstnance a uvedla mimo jiné: „Přecházející lidi mají garanci stejné činnosti i platu, nelze předpokládat, že se převedou a propustí. Co se týká využití pokladních, jsem přesvědčena, že to zvládnou."
„Na konci června budeme povinni přijmout nařízení EU týkající se služeb. Berete tuto záležitost v úvahu?" připomněl Vladislav Vokoun a dodal: „Nechceme operativu, očekávali jsme od vás koncepční řešení. Místo toho, abychom zkvalitňovali servis pro cestující, tak služby osekáváme. Je třeba nejprve zvážit, které činnosti potřebujeme, kolik lidí je má zajišťovat, a nikoli postupovat opačně, odčleněním zaměstnanců. Předložte nám koncepční řešení a já vám garantuji, že vám podnikový výbor pomůže," řekl dále Vladislav Vokoun.
„Nic nás netlačí k tomu, abychom se těch 44 lidí zbavili. Hledejme, jak je využít při zkvalitňování servisu pro cestující – hledejme, jak je uplatnit, nevymlouvejme se, že to nejde," doplnil jeho slova tajemník PV Antonín Leitgeb. Členové PV poté v diskusi navrhli několik možností, jak tyto pracovníky využít, například při organizování výluk či při průřezových činnostech, které by bylo možno vykonávat pro několik organizačních jednotek, pro železniční stanice i pro DKV. Navrhli i možnost vytvoření takzvané mobilní posádky, která by mohla vykonávat činnost v několikrát stanicích.
Podnikový výbor po jednání se zástupci zaměstnavatele nenabyl přesvědčení, že je chystaný převod připraven koncepčně. „Jsme nadále přesvědčeni, že zaměstnavatel nevyužívá všech dostupných možností zachování stávajícího rozsahu služeb poskytovaných cestujícím. Máme důvodnou obavu, že po převodu dotčených zaměstnanců k SŽDC, s. o., hrozí zánik těchto služeb s následným dopadem do zaměstnanosti a ohrožení dobrého jména ČD, a. s," uvádí se mimo jiné v usnesení přijatém v závěru jednání. „Postrádáme byť jen náznak koncepčního řešení celé problematiky, což je alarmující i s ohledem na blížící se termín vstoupení v činnost nařízení EU ohledně zajištění plnění specifických podmínek některých služeb ze strany dopravce," uvádí se dále. Podnikový výbor proto požaduje odložit realizaci převodu dotčených zaměstnanců ZAP k SŽDC, a to minimálně do doby, kdy bude znám termín převodu části závodu pod SŽDC.
Podnikový výbor se dále zabýval situací kolem výběru provozovatele Pošumavských lokálek a vyjádřil podporu managementu při obraně národního dopravce proti nekalým soutěžím. Touto problematikou se PV bude podrobněji zabývat na svém květnovém výjezdním zasedání.
V diskusi zazněly rovněž připomínky k dopadu výlukové činnosti na České dráhy. Bylo rozhodnuto, že podnikový výbor požádá management Českých drah o vyčíslení a zohlednění zvýšených nákladů ČD v důsledku výluk SŽDC.
Zdeňka Sládková

 

Právě přítomno: 204 hostů a žádný gestor