Ve společnosti ČD Cargo není veden seriózní sociální dialog a naopak mohou být činěny nevratné kroky, které vedou k likvidaci této firmy, i to zaznělo na dopolední části jednání Podnikového výboru (PV) OSŽ ČD Cargo ve středu 10. června 2015 v jihočeské Putimi. Společnost je podle členů tohoto odborového orgánu „záměrně směřována ke dnu".


Cílená a záměrná likvidace trhu údajně souvisí se snahou vyšachovat národního dopravce ze hry a udělat z trhu pouze byznys soukromých společností dotovaný z národních rozpočtů nebo evropských fondů. S tím ostatně podle členů PV souvisí i předložený aktualizovaný podnikatelský plán. Podle informací, které na jednání PV předložil Radek Nekola, byl na úterním (9. 6. 2015) jednání řídícího výboru projednávána predikce vývoje hospodářského výsledku společnosti ČD Cargo na rok 2015, z níž vyplývá, že dojde na konci letošního roku k výpadku tržeb zhruba ve výši 680 milionů korun.
„Společnost ČD Cargo se propadá, číslo 260 nadbytečných zaměstnanců (zatím poslední oficiální údaj) nemusí být zdaleka konečné," prohlásil Radek Nekola. A může být hůř! Aktualizovaný podnikatelský plán, který byl předložen na jednání dozorčí rady ČD Cargo 15. 5., totiž uvažuje až s 560 nadbytečnými zaměstnanci. „To už nemá s optimalizací činností nic společného, to je úplně jiný příběh," upozornil Radek Nekola s tím, že během odpolední části zasedání PV (tedy 10. 6. 2015 odpoledne) k tomu PV OSŽ ČD Cargo musí zaujmout jednoznačné stanovisko. „Odmítáme kroky stávajícího vedení, současný management nemá na to mandát," uvedl dále v rámci bloku Informace ze zásadních jednání předseda PV OSŽ ČD Cargo Radek Nekola.
Na dopoledním jednání zazněly také hlasy, které vyzývaly k ostrým protestům proti posledním návrhům vedení společnosti. Mimo jiné tady padly i takové návrhy jako požadavek na odvolání současného vedení společnosti, vyhlášení stávkové pohotovosti, demonstrace před sídlem společnosti ČD Cargo, respektive před budovou ministerstva dopravy, nebo dokonce i vyhlášení stávky.
Zástupcům zaměstnanců v Dozorčí radě ČD Cargo nejvíce vadí fakt, že příští jednání dozorčí rady, které by se mělo upraveným podnikatelským plánem zabývat, je na programu až po jednání představenstva (19. 6.) společnosti, které o něm bude rozhodovat. „Na jednání řídícího výboru jsem jasně řekl, že pokud nebyl nastartován sociální dialog, považuji za nutné a zásadní oddělené projednávání optimalizace a následně projednávání restrukturalizace. Případná restrukturalizace musí být na úplně jiné bází, v jiné formě projednávání. Pro mě to je hromadné propouštění a z toho vyplývá spousta povinností," zdůraznil Radek Nekola.
Z dostupných materiálů totiž vyplývá, že společnost ČD Cargo je „za každou cenu tlačena" ke kladnému hospodářskému výsledku. „Společnost ČD Cargo nemůže dlouhodobě saturovat výpadek ekonomické stability skupiny ČD (rating Českých drah je postaven na kladném hospodářském výsledku celé skupiny)," zdůraznil Radek Nekola s tím, že se obává, že je cíleně zaveden systém destrukce trhu tak, aby jej velcí hráči postupně celý uchopili. „Až poté, kdy se tak stane, si někdo vzpomene na to, že Evropa se zavázala převézt 40 % nákladů ze silnic na železnice. A najednou se to za obrovských finančních dotací - buď z národních rozpočtů, nebo z rozpočtu EU – bude realizovat. Ale už to bude pouze byznys soukromých společností. A o to tady zřejmě jde!" dodal.
Ředitelé organizačních jednotek (PJ a SOKV) už podle Radka Nekoly iniciativně označili množinu zaměstnanců, kteří by měli odejít, nikoliv však cestou „seriózního pohledu na činnosti, ale přes procenta". „Když o sedm procent poklesly tržby, tak o sedm procent musí klesnout i počet zaměstnanců," uzavřel Radek Nekola.

Ve večerních hodinách, po skončení odpolední části jednání, které se zúčastnili i zástupci managementu společnosti, schválili členové Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo usnesení, které zveřejňujeme pod tímto článkem v plném znění:
Michael Mareš

Usnesení PV OSŽ ČD Cargo, a. s., ze dne 10. 6. 2015 k výsledkům hospodaření ČD Cargo, a. s., za 1.Q 2015
Podnikový výbor OSŽ ČD Cargo, a. s., se seznámil s materiálem, který byl předložen členům Dozorčí rady ČD Cargo na jednání dne 15. 5. 2015 – Výsledky hospodaření ČD Cargo, a. s., za 1.Q 2015, včetně očekávané skutečnosti do konce roku 2015.
Členové Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo, a. s., zásadně nesouhlasí s přijetím části úspor, které hovoří o snížení počtu zaměstnanců pro zbývající část roku 2015. Podnikový výbor OSŽ ČD Cargo, a. s., zavazuje členy Dozorčí rady ČD Cargo, a. s., zvolené za zaměstnance, aby seznámili s tímto usnesením členy Dozorčí rady ČD Cargo, a. s., a nepodpořili navrhované opatření.
Důvodem tohoto stanoviska je, že při dalším propouštění zaměstnanců ČD Cargo, a. s., hrozí ukončování obslužnosti stovek lokalit, což povede k útlumu provozování jednotlivých vozových zásilek a odlivu velké části zákazníků a tím i k následné, postupné likvidaci ČD Cargo, a. s.
Podnikový výbor OSŽ ČD Cargo, a. s., konstatuje, že k takto závažnému rozhodnutí není vedení ČD Cargo, a. s., kompetentní. Toto rozhodnutí může udělat jen vlastník, což je stát.
Podnikový výbor OSŽ ČD Cargo, a. s., upozorňuje, že toto rozhodnutí by bylo v přímém rozporu s koaliční smlouvou, prohlášením Vlády ČR, premiéra ČR a ministra dopravy ČR.

V Putimi 10. 6. 2015

 

Právě přítomno: 199 hostů a žádný gestor