Pravidelné jednání Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách, a. s., proběhlo ve středu 10. června 2015 v Olomouci. Jednání se uskutečnilo před výjezdem členů PV na společné jednání podnikových výborů OSŽ při ČD a slovenského PV OZŽ při ZSSK, které se uskutečnilo ve dnech 10. – 12. června 2015 ve slovenské obci Demänová.


Jednání výboru zahájil jeho předseda Vladislav Vokoun. Za předsednickým stolem zasedli rovněž tajemnice PV Věra Nečasová a tajemník PV Antonín Leitgeb. Přítomen byl také vedoucí ESO OSŽ JUDr. Petr Večeř a inspektorka BOZP Ing. Eliška Čiháčková. Jednání bylo tentokrát výjimečně bohaté na hosty – ředitelku ROC Olomouc Ing. Hanu Motykovou a ředitele RSM Olomouc Ing. Gabriela Jursu (oba jako hostitelé jednání), přítomen byl dále ředitel personálního odboru ČD, a. s., JUDr. Ivo Veselý, ředitel odboru kolejových vozidel ČD, a. s., Ing. Rostislav Novák a jeho zástupce Ing. Miroslav Kothera, ředitel odboru centrálního nákupu a logistiky (odbor 8 GŘ ČD, a. s.) Filip Potůček a ředitelka Zásobovacího centra Česká Třebová Ing. Zuzana Ajgrmanová.
Na úvod dostali slovo hosté. Ředitel O12 Rostislav Novák se zmínil o práci odboru kolejových vozidel, kde zdůraznil nutnost neustálého zlepšování čistoty vozového parku ČD pro osobní dopravu. Jeho zástupce Miroslav Kothera poté vysvětlil dotazy členů PV k materiálu, týkajícího se změny v technologii kontroly čistotu vozů, kde se vyskytují časté nedostatky. „Nedostatky zjišťujeme kromě stížností vlakových čet rovněž při našich kontrolách a budeme je řešit s externími firmami, které čištění vozů provádějí," zdůraznil Kothera. Členové PV se v té souvislosti pozastavili nad neustále rostoucími výdaji na čištění vozů soukromými společnostmi a ne vždy dostatečnou kvalitou čištění. Zazněla i kritika přezkušování strojvedoucích, které proběhlo v nedávné době a bylo mnohdy značně stresující. V rámci letošního přezkušování zhruba dvě stě zaměstnanců (cca 5 procent) neudělalo testy na první pokus. Miroslav Kothera vysvětlil, že testy budou upraveny tak, aby byly naprosto srozumitelné a nepřipouštěly možnost dvojího výkladu. „Další přezkoušení se bude konat zhruba za dva a půl roku a současné problémy by v té době měly být odstraněny," dodal. Členové PV navrhují provádět přezkoušení podobným způsobem, jako je u zkoušek v autoškole, a to zveřejněním všech textových otázek v předstihu.
Členové PV žádali rovněž odpovědi, týkající se problematiky informačních systémů ve vozech (kde zaměstnavatel požádal o jejich písemné zaslání), dále zaznělo několik dotazů na zaslaný materiál „Pokyn ředitele O12 č.4/2015 – Zajištění odpovídající kultury cestování – zavedení pracovní činnosti Četař – přejímač". Tento materiál byl ze strany představenstva ČD, a. s., pozastaven a následně bude přepracován.
Další host jednání PV, ředitel odboru 8 GŘ ČD Filip Potůček, vysvětlil strukturu O8 a chystané změny v personálním složení tohoto odboru, které by měly přispět ke kvalitnější práci v oblasti zásobování. „Personální redukci v Zásobovacím centru nechystáme, centrum by ale mělo být významně samostatnější než dosud," reagoval Potůček na dotazy k tomuto tématu. Ředitelka ZC Zuzana Ajgrmanová připomněla, že se blíží do finále výběrové řízení na dodávky výstrojních součástí. „Dodávky budou kvalitnější než dosud, i když se nedá očekávat, že se budou líbit všem, to se nedá dosáhnout snad nikdy," konstatovala.
V další části jednání vystoupil ředitel personálního odboru na GŘ ČD Ivo Veselý. Ten shrnul vystoupení svých předřečníků, přičemž konstatoval, že kolektivní smlouva není porušována, v některých případech však bude nutné postupovat ze strany zástupců vedení ČD tak, aby jejich rozhodování bylo naprosto srozumitelné a nedocházelo k nejasnostem. Na základě dotazů členů PV Ivo Veselý okomentoval nutnost zřízení trenažéru pro strojvedoucí a vlakové čety, který funguje u všech sousedních železnic a přispívá významně k bezpečnosti provozu. Zmínil také problém, kdy draze vyškolení strojvedoucí Českých drah odcházejí ke konkurenci. „Prakticky všichni strojvedoucí v České republice, včetně soukromých firem, pocházejí z Českých drah.," zdůraznil. Tento problém se podle jeho dalších slov z velké části dotýká též vlakových čet, kde je poměrně vysoká fluktuace zaměstnanců.
V další části jednání otevřel Vladislav Vokoun otázku připravovaného odčlenění části ČD (nádražní budovy), která dosud v mnoha ohledech není řádně propracovaná a v současné době není jisté, že přinese nějaké pozitivní změny. „Je to obrovský problém," zkonstatoval Vokoun. V pokračující diskusi členové PV zmínili mimo jiné také problémy, které se začínají objevovat v činnosti ZAP, které je nutné řádně projednat s vedením Českých drah. Martin Janeček za vlakové čety znovu otevřel otázku přesčasové práce, kterou se přes všechna opatření stále nedaří snižovat.
Na jednání podnikového výboru měla být projednána také Organizační změna v OJ ZAP k 1. 9. 2015, týkající se zřízení pracovišť dozorčích osobní přepravy – vedoucích směny. Po dohodě předsedy PV Vladislava Vokouna s členem představenstva pověřeného řízením osobní dopravy, Ing. Štěpánem, je v současné době jednání o této organizační změně odloženo na mimořádné zasedání PV, které bude svoláno pravděpodobně v měsíci červenci.
Další část jednání PV OSŽ při ČD, a. s., se uskutečnila ve slovenské Demänové, kde proběhlo společné jednání s PV OZŽ při ZSSK.
Miroslav Čáslavský

 

Právě přítomno: 358 hostů a žádný gestor