Extrémní vedra a s nimi spojené zvýšené nebezpečí požárů se odrazily i v jízdách zvláštních vlaků, které měly být vypraveny o druhém srpnovém víkendu na Bezdružické lokálce na Tachovsku a na hanácké trati mezi Červenkou a Senicí na Hané. V obou případech byly parní lokomotivy (Kafemlejnek a Rosnička) nahrazeny dieselovými lokomotivami. Původně pořadatelé uvažovali o zrušení těchto jízd, řešení se ale nakonec našlo.


„Z důvodu protipožárních opatření nepojede v čele vlaků na víkendové akci Parním vlakem ČD do Litovle mimořádně parní lokomotiva. Místo toho vlak odveze historická dieselová lokomotiva,“ vysvětlil tiskový mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský změnu lokomotiv na trati z Olomouce do Červenky a Senice na Hané. Zvláštní vlak s pěti historickými vozy řady Ce tak z Olomouce vezla dnes již vysloužilá lokomotiva řady T 466.0007 (735.007-7), vyrobená v roce 1972 ve slovenských Turčianských strojárnách. Lokomotiva je podle typu na ní používaného motoru Pielstick přezdívaná „Pilštyk“. Tento stroj v netradičním modrožlutém nátěru je v současné době umístěn v Železničním muzeu v Olomouci, stejně jako parní lokomotiva 464.202 (Rosnička), plánovaná původně na jízdu tohoto vlaku. „Naposledy jezdila lokomotiva T 466.0007 s osobními vlaky na Břeclavsku, dnes patří DHV Lužná u Rakovníka,“ přiblížil poslední dny v provozu této lokomotivy olomoucký strojvedoucí, který ji v sobotu 8. srpna na zvláštních vlacích vedl.
Zvláštní vlak mezi Červenkou a Senicí na Hané jezdil u příležitosti slavností litovelského pivovaru, nazvaných „Litovelský otvírák“. Současně vlak odvezl i část návštěvníků, mířících na hody sv. Vavřince ve Štěpánově u Olomouce. Poslední jízda mezi Litovlí-předměstím a Senicí na Hané však byla odřeknuta, neboť vlak získal z důvodu závady na výhybce v Července asi třicetiminutové zpoždění. „Jízda do Senice by narušila jízdy pravidelných vlaků na této trati, proto byla z rozhodnutí pořadatelů odřeknuta,“ vysvětlil litovelský výpravčí.
I přes zmíněnou mimořádnost byl o zvláštní vlak na litovelské slavnosti velký zájem, tradičně především z řad dětí, které kromě zážitků z jízdy v historických „dřevácích“ dostaly od pořadatelů také různé suvenýry a sladkosti.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 315 hostů a žádný gestor