Časově velice náročná nepřetržitá výluka byla zahájena 20. července na trati mezi Zábřehem na Moravě (event. Šumperkem) a Jeseníkem. Během několikaměsíční výluky, která by podle předpokladů měla se zimní přestávkou skončit až v červnu 2016, bude plně zrekonstruována a zmodernizována trať mezi Bludovem a Hanušovicemi, v horské části tratě mezi stanicemi Hanušovice – Lipová-Lázně pak dojde k regeneraci této tratě, při níž budou vyměněny koleje, zřízena bezstyková kolej a zvýšena traťová rychlost.


Tato výluka se samozřejmě neobejde bez dopadu na vlakovou dopravu. Na celé trati mezi Zábřehem na Moravě (Šumperkem) a Jeseníkem jezdí v současné době autobusy náhradní dopravy, nákladní doprava je zcela zastavena. „Počet autobusů náhradní autobusové dopravy byl regionálním obchodním centrem (ROC) Českých drah v Olomouci zajištěn dle průzkumu frekvence, zpracovávaný vlakovým doprovodem v minulých obdobích. Na rychlíky jsou vyčleněny dva až tři autobusy, osobní vlaky pak nahrazuje jeden až dva autobusy, podle frekvence,“ sděluje Zdeněk Furmánek z regionálního pracoviště ZAP v Olomouci. „Samozřejmě v této souvislosti zaznamenáváme i ohlasy od cestujících, které se týkají především méně komfortnější jízdy autobusem než vlakem,“ dodává.
Protože tato horská trať je oblíbená i cyklisty, mohl by případně vzniknout problém při přepravě kol. Podle slov Zdeňka Furmánka je v důsledku náhradní autobusové dopravy samozřejmě snížena kapacita pro přepravu jízdních kol. „Jsme schopni přepravit šest kol v dodávce na vyjmenovaných spojích a další dvě kola v každém doprovázeném autobuse u každého spoje.“
Výlukový jízdní řád je zkonstruován tak, že se ve velké části shoduje s jízdními dobami vlaků, pouze v některých případech je odjezd vlaků uspíšen, aby do cílové stanice dojel včas. „Dle našich prozatímních zkušeností se i přes značnou délku úseku doprovázeného autobusy daří tento výlukový jízdní řád dodržovat. Informovanost cestujících je zajištěna pomocí vývěsek ve stanicích i zastávkách, v místních médiích i na obecních úřadech,“ konstatuje Furmánek.
Během této výluky je zvýšený tlak i na operativní rozhodování během mimořádností. Jako jeden příklad za všechny uvádí Zdeněk Furmánek přepravu neohlášeného invalidy, kdy se ve spolupráci se síťovým dispečerem a zaměstnanci Charity v Zábřehu na Moravě podařilo zajistit přepravu tohoto cestujícího až na určené místo. „Vyšší nároky jsou samozřejmě kladeny na všechny naše provozní zaměstnance ZAP, kteří musí řešit plno operativních záležitostí přímo v terénu a musí tak věnovat zvýšené úsilí péči o cestující, podávání informací o změnách v dopravě a v neposlední řadě i výběru jízdného. Za to jim patří velký dík,“ dodává závěrem.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 391 hostů a žádný gestor