Ve čtvrtek 3. 9. 2015 proběhlo u Okresního soudu v Pardubicích hlavní líčení ve věci mimořádné události, která se stala 17. listopadu 2011 a při které došlo k vykolejení osobního vlaku mezi železničními stanicemi Pardubice-Rosice nad Labem a Stéblová. Jak jsme již minulý týden informovali, letos v červnu bylo advokátovi obou obžalovaných JUDr. Karlu Baborákovi doručeno usnesení Nejvyššího soudu ČR (dále jen NS ČR), kterým byla zrušena odsuzující rozhodnutí obou soudů, tedy jak prvního, tak i druhého stupně, a případ byl vrácen k soudu první instance, kterým je Okresní soud v Pardubicích.


Soudce nejprve konstatoval stav věci poté, co se tato záležitost vrátila od NS ČR k novému projednání a současně podle pokynu NS ČR vyslechl jednoho z předvolaných svědků. Potom dal prostor obhájci obžalovaných. Svědek k dotazům obhájce uvedl další skutečnosti k mimořádné události. V jejich světle se tak opětovně potvrdily námitky obhajoby, že závěry soudních znalců a odborníků jsou nejednotné, ale jsou i zavádějící a účelové, a nedávají tak potřebný a jednoznačný shodný závěr o příčinách a okolnostech vzniku mimořádné události, za kterou byli zaměstnanci SŽDC, s. o., odsouzeni. Z důvodu nepřítomnosti jednoho ze svědků, který se z jednání ze zdravotních důvodů omluvil, a také z důvodu očekávaného rozhodnutí soudu o vypracování revizního znaleckého posudku, bylo hlavní líčení odročeno, což přivítali obžalovaní i jejich obhájce JUDr. Karel Baborák. Ten se po jednání vyjádřil tak, že záležitost zatím více komentovat nebude. „Všechny další komentáře jsou v tuto chvíli předčasné, vyčkáme pokračování hlavního líčení,“ uvedl bezprostředně po skončení hlavního líčení. Viditelně byli s novým vývojem projednávané věci spokojeni i trestně stíhaní členové OSŽ.

Pozoruhodné na celé věci je po odborné stránce to, že celý případ je poznamenán rozporuplným hodnocením klasifikování případných vad na kolejnicích, což by se podle výsledku tohoto trestního řízení mohlo zásadním způsobem dotýkat všech zaměstnanců SŽDC, s. o., kteří s problematikou vad kolejnic mohou přijít do kontaktu při výkonu svého povolání.

Dále je pozoruhodné na celém případu i to, že bezprostředně po vzniku mimořádné události byla zaznamenána snaha zahájit trestní řízení proti oběma výpravčím ze žst. Pardubice-Rosice nad Labem, údajně odpovědným za vykolejení osobního vlaku a vznik škody. Tento scénář se však neuskutečnil. Naopak po více než roce a půl (!) od vykolejení vlaku došlo k zahájení trestního stíhání zaměstnanců Správy tratí, kteří jsou před soudem projednáváni.
Neméně pozoruhodné na celém případu je pak nejen to, že souběžně s vedeným trestním řízením je vedeno i občanskoprávní řízení o náhradu škody proti oběma trestně projednávaným členům OSŽ, ale zejména i to, že souběžně s nimi jsou v občanskoprávním řízení o náhradu škody zažalováni i oba výpravčí, ač tito v závěrečném vyhodnocení příčin a okolností vzniku mimořádné události nebyli označeni jako osoby odpovědné za její vznik.


Michael Mareš
 

Právě přítomno: 186 hostů a žádný gestor