V rekreačním zařízení Prudká u Tišnova se v týdnu od 21. do 25. září uskutečnil kurz BOZP, který byl určen zejména pro začínající inspektory BOZP ze ZO OSŽ, a také pro ty, kteří si chtěli základní kurz po určité době zopakovat pro osvěžení svých znalostí a získání nových vědomostí. „Na programu školení byly přednášky, zaměřené především na aktuální právní a ostatní předpisy BOZP, pracovní úrazovost, kontrolní činnost v oblasti BOZP a na náplň činnosti inspektora BOZP ZO OSŽ,“ přiblížil základní náplň kurzu vedoucí oddělení BOZP na OSŽ-Ú JUDr. Petr Kožmín.


Spolu s ním se školení jako lektoři zúčastnili oblastní inspektoři BOZP Ing. Eliška Čiháčková a Jaroslav Leština. Přítomen byl i právník Ekonomicko-sociálního oddělení OSŽ-Ú Mikuláš Hubicsák, který posluchačům vysvětlil změny pracovněprávních předpisů, právní pomoc OSŽ a další problematiku, potřebnou pro inspektory BOZP i odborové funkcionáře. Součástí kurzu byla i beseda s funkcionáři OSŽ, kdy mezi posluchače zavítal I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun a tajemník PV OSŽ při ČD, a. s., Antonín Leitgeb.
„Během školení byly získané znalosti posluchačů ověřovány formou diskuse, cvičení, přípravových studií a písemných testů. Na závěr kurzu posluchači osvědčili získané znalosti během závěrečného testu,“ dodal Kožmín. Celý kurz měl zároveň soutěžní charakter, když během celého kurzu probíhala soutěž o nejlepšího posluchače. Na prvním místě se umístil Pavel Kelar, na druhém místě Zbyněk Kovář a na třetím místě Miloslav Krejčíř, všichni ze železniční stanice Přerov. Nejlepší posluchačkou kurzu se stala Pavla Packová ze železniční stanice Jihlava. Ze strany posluchačů byl o tento kurz projeven velký zájem, o čemž svědčil jejich aktivní přístup k celému průběhu školení. Podle dalších slov Petra Kožmína Odborové sdružení železničářů věnuje problematice BOZP velkou pozornost, o čemž svědčí i to, že každým rokem organizuje minimálně dva kurzy pro začínající inspektory BOZP ZO OSŽ a dva kurzy pro pokročilé inspektory. „Do konce letošního roku se ještě uskuteční ve dnech 19. – 21. 10. 2015 kurz inspektorů BOZP ZO OSŽ pro pokročilé, kde je pro případné zájemce ještě pár volných míst. Takže neváhejte a přihlaste se na tento kurz,“ dodal závěrem Petr Kožmín.


Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 277 hostů a žádný gestor