V pondělí 7. 12. 2015 ve 12.30 h vyjel z Chebu do Hofu zvláštní vlak Ex 5688, byl to po 64 letech první osobní vlak, který projel s cestujícími z (Chebu) Aše až do německého Selbu (a Hofu). Naposledy se to 11. září 1951 povedlo tzv. Vlaku svobody.

Slavnostního zahájení železničního spojení na trase Chebu - Aš – Selb - Hof (po 70 letech) se zúčastnila celá řada významných osobností z obou stran státní hranice. O symbolické slavnostní vypravení vlaku z Chebu se postaral český ministr dopravy Dan Ťok, v Královském salonku železniční stanice Hof pak své projevy přednesli například Harald Fichtner, starosta města Hof, či zástupce DB Klaus Dieter Josel, nebo Dorothee Bär, státní tajemnice Spolkového ministerstva dopravy. Za českou stranu hovořili ministr dopravy Dan Ťok a hejtman Karlovarského kraje Martin Havel. Během zhruba hodinového programu vystoupila i (s českoněmeckým programem) hudební skupina Čojč. Na závěr programu byl slavnostně rozkrojen dort s vyobrazeným motorovým vozem Stadler, který si poté mohli účastníci akce na prvním nástupišti železniční stanice Hof i prohlédnout. Tyto vozy budou od příští neděle (13. 12. 2015) pendlovat mezi městy Marktredwitz a Hof přes Cheb a Aš. V neděli 13. 12. 2015 pak za bezkonkurenční jízdné 25 Kč!

150 let od vybudování železniční tratě mezi Hofem a Chebem a přibližně 70 let od přerušení osobní dopravy po druhé světové válce bude se změnou jízdních řádů 13. prosince 2015 opět zahájen provoz přímého vlakového spojení mezi oběma partnerskými městy. Díky obnovení sedm kilometrů dlouhé trati mezi Selb-Plössbergem a Aší se z dosavadních oddělených tratí mezi Hofem a Selbem, respektive mezi Chebem a Aší stane přeshraniční dopravní osa v rámci systému místní přepravy EgroNet. Vlaky pojedou každé dvě hodiny a jednodenním výletům z Čech do Horních Frank tak už díky tomuto spojení nebude nic stát v cestě. Bez auta bude nyní možné dojet do Selbu, města porcelánu, nebo do Hofu, nejsevernějšího bavorského města.


Michael Mareš


Právě přítomno: 319 hostů a žádný gestor