Ministr dopravy Dan Ťok ve čtvrtek 3. prosince 2015 zavítal na pracovní návštěvu do Libereckého kraje, navštívil i lanovou dráhu Českých drah na Ještěd. Průvodci mu byli Ing. Jiří Slezák, vrchní přednosta DKV Česká Třebová, pod nějž Provozní jednotka Liberec a potažmo kabinová lanovka na Ještěd patří, a Ing. Vladimír Štěpán, přednosta lanové dráhy na Ještěd.

Ministr se nejprve v dolní stanici seznámil s historií lanové dráhy a poté absolvoval spolu s dalšími hosty a členy doprovodu (mezi nimiž nechyběl ani předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša) jízdu na Ještěd a zpět. V lanovce mu pak přednosta lanové dráhy Ing. Štěpán věnoval na památku fragment nosného lana o průměru 50 mm. „Tak teď už jsem klidnější,“ zažertoval Dan Ťok. Během čtyřminutové jízdy se ministr od obou přednostů dozvěděl například to, že horní stanice lanové dráhy (995 m n. m.) leží o čtyři sta metrů výš, než dolní stanice, nebo že šikmá délka mezi vazníky (délka lanové dráhy) činí 1115 m. „Kabina se pohybuje maximální rychlostí 10 m/s, když se přiblížíme k podpěře, tak se rychlost sníží na 7 m/s,“ informoval ministra přednosta Vladimír Štěpán. „A kdyby se kabina zastavila a nešlo s ní hnout, tak tady pode mnou je záchranné zařízení. Pravidelně to zkoušíme, naposledy před čtrnácti dny.“


Letos na Silvestra (31. prosince 2015) uplyne přesně čtyřicet let od doby, kdy byl zahájen provoz na rekonstruované lanové dráze na Ještěd. Tehdy, po čtyřech letech rekonstrukce a více než ročním období zkoušek a úprav, byla nově zrekonstruovaná lanová dráha (vybudovaná v roce 1933) slavnostně 31. prosince 1975 předána do veřejného provozu. Již v prvním roce po rekonstrukci (1976) lanovka na Ještěd přepravila rekordních 597 000 osob a toto číslo nebylo dodnes překonáno - i když až do roku 1989 se návštěvnost každý rok blížila půl milionu přepravených osob. Od roku 1990 se počet návštěvníků snížil přibližně na polovinu (počet přepravených osob v roce 2014 byl 266 551, letos k 30. 11. 2015 to je zatím 277 629).


Jistou výjimečností lanové dráhy je, že za osmdesát dva let její existence se ve funkci přednosty lanové dráhy vystřídalo pouhých pět lidí. Ani po transformaci Českých drah na akciovou společnost se nezměnil systém provozního a organizačního řízení lanové dráhy. Od roku 2003 zůstává liberecká lanovka samostatným pracovištěm DKV Česká Třenová (PJ Liberec).


Michael Mareš
 

Právě přítomno: 249 hostů a žádný gestor