Úvod zasedání Podnikového výboru (PV) OSŽ při Českých drahách, a. s., které se konalo 13. ledna v Praze, v sídle OSŽ, patřil netradičně členovi představenstva ČD Ing. Michalu Štěpánovi, který přišel jednání pozdravit a poděkovat členům PV za spolupráci a jejich prostřednictvím provozním zaměstnancům za to, jak dobře zvládli rok 2015, který byl náročný především z důvodu velkého množství výluk. I další informace Ing. Štěpána byly pozitivní: konstatoval, že přechod na nový GVD se zvládl bez problémů, dále informoval o tom, že plán tržeb bude zřejmě naplněn, byť byl ovlivněn výlukovou činností, a také o tom, že byly podepsány smlouvy na dálkovou dopravu pro letošní rok a podepsáno je již i několik regionálních smluv.

Člen PV Štěpán Lev poznamenal, že by bylo žádoucí v souvislosti s avizovaným navyšováním počtu členů Policie ČR nasmlouvat i navýšení počtu policistů, kteří vykonávají dozor v některých vlacích ČD. Ing. Štěpán přislíbil, že tuto záležitost projedná.
V rámci bodu „informace ze zásadních jednání“ se předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který byl přítomen celému jednání podnikového výboru, zmínil o vývoji v záležitosti převodu části závodu od Českých drah ke Správě železniční dopravní cesty. Uvedl, že vláda svým usnesením z 21. 12. 2015 záměr převodu schválila a uložila ministru dopravy do 31. 3. 2016 navrhnout řešení finančního krytí tohoto kroku. Jak uvedl předseda OSŽ, vzhledem k tomu je původně uvažovaný termín převodu k 1. 4. 2016 nereálný.
Předseda OSŽ dále informoval o zasedání předsednictva ASO, které jednalo o možné účasti v krajských volbách. Zástupci OSŽ na tomto jednání uvedli, že OSŽ z personálních důvodů nebude stavět vlastní kandidátky. Bc. Pejša dále připomněl, že zaměstnance Českých drah čekají doplňující volby do Dozorčí rady (DR) Českých drah, neboť předsedovi OSŽ v dubnu končí volební období v DR. Bc. Pejša uvedl, že na sjezdu OSŽ v roce 2017 nemíní znovu kandidovat na funkci předsedy OSŽ, ale chce i nadále podporovat činnost OSŽ a proto nabízí PV OSŽ při ČD, a. s., kandidaturu do dalšího volebního období v DR ČD s tím, že by tak zároveň došlo ke sjednocení volebního období všech tří zástupců zaměstnanců v DR ČD.
Jednání podnikového výboru pozdravil rovněž ředitel odboru 10 GŘ ČD JUDr. Ivo Veselý a popřál všem v novém roce hlavně pevné zdraví. Dále mimo jiné připomněl, že probíhá distribuce kolektivních smluv a že všichni zaměstnanci ČD, kteří splnili zákonné podmínky, obdrželi v lednové výplatě mimořádnou odměnu 1000 Kč.
Bod „informace ze zásadních jednání“ poté pokračoval sdělením předsedy PV Vladislava Vokouna o postupu při řešení požadavků organizačních složek OSŽ na zlepšení pracovního prostředí. Členové PV dostali souhrn požadavků písemně a tento materiál bude předmětem jednání příslušné komise dne 1. 2. 2016. Jak dále uvedl Vladislav Vokoun, probíhá jednání se SŽDC o řešení investic v podmínkách převodu části závodu tak, aby bylo dosaženo dohody o spolupráci SŽDC a ČD při jejich realizaci.
Zazněla i informace o změnách pro držitele železničních průkazů od 1. 3. 2016, které se týkají vydávání tzv. evidenčních lístků pro vybrané vlaky. Vladislav Vokoun informoval o tom, že u vlaků, které budou vyjíždět ze Slovenska, budou evidenční lístky vydávat vlakové čety až na našem území. Dále uvedl, že bylo dohodnuto, že pro potřeby důchodců ČD bude vytištěn seznam vlaků, kterých se tato povinná evidence týká. Kartičky s kalendářem a seznamem příslušných vlaků budou distribuovány prostřednictvím ZV OSŽ a budou k dispozici i v pokladnách velkých železničních stanic.
Vladislav Vokoun dále komentoval prodej pozemků na pražském Masarykově nádraží skupině Penta a poznamenal, že rozhodnutí považuje za přijatelné a navržené architektonické řešení se zdá být velmi zdařilé.
Podnikový výbor v závěru projednal některé organizační záležitosti a tajemnice PV Věra Nečasová informovala o využití Sociálního fondu ČD v roce 2016.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 236 hostů a žádný gestor