Ve středu 13. ledna 2016 proběhlo v Praze první ze série školení, které se během ledna uskuteční na šesti místech republiky k Podnikové kolektivní smlouvě ČD Cargo na rok 2016. Zaplněná zasedací místnost železniční stanice Praha-Libeň vyslechla zástupce zaměstnavatele: Mgr. Pavlu Kreischovou, vedoucí oddělení sociální a mzdové, Bc. Věru Drncovou, vedoucí personálního oddělení, a Ing. Radovana Maléře, metodika práce a mzdy, kteří, jako je poslední léta zvykem, podali komplexní výklad k PKS ČD Cargo na rok 2016.

Tento způsob školení si pochvalují jak zástupci odborových centrál, tak i vedení provozních jednotek, protože jednak je podán jednotný výklad a jednak je minimalizováno následné porušování jednotlivých ustanovení KS z důvodu dvojího výkladu. A navíc se mohou účastníci přímo na místě zeptat na konkrétní problémy a nejasnosti, které je trápí. Ostatně nejinak tomu bylo i tentokrát, o některých tématech se hodně mluvilo také v Praze Libni.
Jedním z živě diskutovaných témat byla například zdravotní a psychická způsobilost zaměstnanců definovaná interním předpisem IN PERs-25-B-2012 („Zdravotní a psychická způsobilost zaměstnanců“). „Zásadní informace pro vás: zaměstnanec dostává žádost na zdravotní prohlídku tři měsíce předem, nikoliv na poslední chvíli, a upozorňuji vás, že dnes není kontrola zdravotní způsobilosti u strojvedoucího otázkou jen jednoho, ale i několika dnů,“ upozornila Věra Drncová. „Doba strávená na zdravotní prohlídce je v zájmu zaměstnavatele a proto musíme omluvy zaměstnanců v tomto směru akceptovat. V případě nepřiměřeně dlouhé doby mě však neprodleně kontaktujte (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.),“ dodala Věra Drncová s tím, že zaměstnavatel (personální pracoviště odboru lidských zdrojů) potřebuje posudek co nejdříve, než nastane den „D“ (tedy konec platnosti předchozího posudku). „Zaměstnanci jsou pak nemile překvapeni, že neodevzdali posudek, a my ostatně také, protože toho zaměstnance nemůžeme postavit na směnu,“ upozornila. Na dotaz, zda by nebylo vhodné dobu platnosti posudku o týden zkrátit, aby se předešlo problémům v souvislosti s koncem platnosti posudku, Věra Drncová odpověděla: „Beru to jako podnět, budeme se tím zabývat.“
Diskusi vyvolaly i kondiční pobyty. Připomeňme, že zaměstnavatel (ČD Cargo) zabezpečí i v roce 2016 pro zaměstnance v exponovaných zaměstnáních kondiční pobyty v souladu s přílohou č. 4 PKS. „Stále platí, že termín a nástup určuje zaměstnavatel,“ zdůraznila Pavla Kreischová s tím, že 24. ledna 2016 se na všech čtyřech smluvních střediscích (Jáchymov, Luhačovice, Poděbrady, Rajecké Teplice) rozjíždějí letošní kondiční pobyty. „V období letních měsíců pak kondiční pobyty neprobíhají,“ dodala Pavla Kreischová s tím, že smluvní strany vyhodnotí v průběhu II. čtvrtletí roku 2016 realizaci preventivní rehabilitace a připraví návrh pro následné období.
V další části upozornila Věra Drncová na výměnu In-Karet s aplikací železniční průkazka a na změny v přepravních podmínkách od 1. 3. 2016. „Zatímco u lanovky na Ještěd je již rozhodnuto (50 % sleva místenky), o dalších přepravních podmínkách se stále ještě živě diskutuje. Zrovna dnes jsem obdržela doplnění soupisu vlaků – jde o vlaky, které nejsou vedeny v závazku veřejné služby (každý zaměstnanec jedoucí tímto vlakem si bude muset před každou jízdou pořídit bezplatný rezervační lístek.).“ V této souvislosti padl dotaz, zda by jako motivační složka pro nově příchozí zaměstnance, nemohla být s Českými dráhami nasmlouvána nějaká výhodná jízdenka na dojíždění do zaměstnání. „Když dá ten zaměstnanec ročně 20 000 Kč za dojíždění do práce, tak to moc motivační není,“ padl dotaz. „A co s těmi, kteří dojíždějí autobusem?“ odvětila Pavla Kreischová, a dodala. „Není žádný benefit zvýhodněné jízdné pro zaměstnance! Není tady takový motivační prvek. Máme například 36hodinovou pracovní dobu, takže takový uchazeč si musí zvážit sám, zda dojíždění za těchto podmínek akceptuje a zda u nás za těchto podmínek pracovat chce, a nebo nechce.“
V další části byla řeč například o Sociálním fondu (Zásady čerpání SF s účinností od 1.1.2015 jsou platné i pro rok 2016), o dalších zaměstnaneckých výhodách (poskytování příspěvku na životní pojištění, v platném znění; poskytování příspěvku na penzijní připojištění, v platném znění) či o stravování a náhradě výdajů. „Letos nedošlo k navýšení nominální hodnoty stravenek – zůstává 80 Kč, ale jsou poskytovány ve dvou variantách,“ doplnil Radovan Maléř.

Michael Mareš
 


Právě přítomno: 247 hostů a žádný gestor