Podnikový výbor (PV) OSŽ při Českých drahách, a. s., na svém jednání v sídle OSŽ dne 9. 3. navázal na předchozí jednání o hlavních záležitostech, které hýbou Českými drahami. Jde především o převod části závodu od Českých drah k SŽDC, záměr nákupu kolejových vozidel státem, či situace v opravárenství.

Právě k tomuto posledně jmenovanému bodu se dostavili člen představenstva ČD, a. s., Mgr. František Bureš, MBA, LL.M., a ředitel odboru 12 GŘ ČD Ing. Rostislav Novák. Mgr. Bureš informoval členy podnikového výboru o pilotním programu – o ekonomickém oddělení provozu a údržby – který probíhá v DKV Plzeň a který má naznačit, zda bude vhodné provoz a údržbu oddělit i fyzicky. (Více se problematice opravárenství ČD budeme věnovat v samostatném článku, který uveřejníme na našich webových stránkách v dalších dnech.). Diskuse byla i o převodu budov, přičemž podle Mgr. Bureše lze za reálný termín považovat 1. 6. 2016.
„Náš názor je jasný, navrhovanou cenu nemůžeme podpořit. S převodem jsme se smířili, když není ochota investovat do nádraží a probíhá snaha o bezbřehou liberalizaci,“ poznamenal k tématu předseda PV Vladislav Vokoun a zopakoval, že zástupci zaměstnanců v Dozorčí radě ČD jsou ochotni tolerovat pouze ekonomicky zdůvodnitelnou variantu převodu – tj. např. převod bez hlavního nádraží v Praze. K dotazu, zda bude pro ČD garantována přijatelná cena za využití veřejných prostor, takzvané „ošlapné“, uvedl Mgr. Bureš, že České dráhy se budou snažit tuto záležitost maximálně pokrýt smlouvou se SŽDC, v níž by byla dohodnuta výše ceny včetně plochy využití nádraží, a to až na 50 let dopředu, přičemž by smlouva měla umožnit i možnost šestiměsíční výpovědi ze strany ČD.
V rámci informací ze zásadních jednání hovořil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša, který se zúčastnil převážné části zasedání podnikového výboru, mimo jiné o spolufinancování státu v železniční regionální dopravě, jímž se právě toho dne zabývala vláda, a vrátil se k dopravní tripartitě z 25. 2., která měla být původně věnována dopravě, ovšem nestalo se tak a na programu byla jen koncepce nákupu železničních vozidel. OSŽ proto znovu požaduje svolání dopravní tripartity, tentokrát skutečně k problematice železnice. „Ministerstvo dopravy si zřejmě není vědomo, s čím se železnice potýká,“ poznamenal Bc. Pejša.
Podnikový výbor se poté velmi kriticky vyjádřil k záměru, aby nákup kolejových vozidel probíhal prostřednictvím státu, eventuálně krajů. „Je to nebezpečné,“ řekl Vladislav Vokoun a zdůraznil, že v tomto případě by výsledkem mohlo být, že servis by pravděpodobně zajišťoval výrobce (vesměs zahraniční), čímž by velké množství pracovníků v opravárenství mohlo přijít o práci. Dalším zásadním problémem je, že případní dopravci by ztratili jakoukoli motivaci k nákupu nových kolejových vozidel a do budoucna by objednatelé (stát nebo kraje) byli odsouzeni do role těch, co budou odpovědni za kvalitu a nákup. A dopravci by se tak dostali do pozice jakýchsi personálních agentur. „Naše obavy sdílí i zástupci Svazu dopravy a jejich prezident Jaroslav Hanák tento záměr rovněž označil za nebezpečný,“ řekl dále Vladislav Vokoun a informoval o tom, že odbory požádaly ministerstvo dopravy, aby k této problematice byl vytvořen expertní tým za účasti odborů.
Části jednání PV se zúčastnil i Ing. Michal Štěpán, člen představenstva ČD, a. s., který hovořil o některých provozních záležitostech a mimo jiné informoval i o tom, že od 4. 4. má být v Bohumíně spuštěno provizorní zabezpečovací zařízení. „Výstavba nového zabezpečovacího zařízení je otázkou přibližně roku,“ dodal Ing. Štěpán. Pravidelný host jednání, JUDr. Ivo Veselý, ředitel odboru 10 GŘ ČD, tentokrát nepřednesl členům PV žádnou aktuální informaci, pouze byl připraven odpovědět na případné dotazy.
V závěru jednání členové PV vyslechli informaci o připravovaném materiálu k převodu části závodu, týkající se konkrétně způsobu, jak budou ČD spravovat majetek po odčlenění (jde o prvotní materiál, který odstartuje sociální dialog), dále o připravovaném katalogu prací, který se bude projednávat ve třech etapách (první jednání je 10. 3.) a člen PV Miroslav Vorek informoval o jednání poradního sboru, který se zabývá změnami v sortimentu osobních ochranných pracovních pomůcek, přičemž vyzval členy podnikového výboru k urychlenému zaslání připomínek.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 130 hostů a žádný gestor