Ve středu 16. března bylo v areálu Lesní chaty v Kořenově zahájeno mistrovství České republiky železničářů v běhu na lyžích mužů a žen pro rok 2016. Pořadatelem mistrovství je OSŽ ve spolupráci s ČD, ČD Cargo a SŽDC, organizačně závody zajišťuje Regionální sportovní komise OSŽ Praha.

„Letos jsou sněhové podmínky značně nepříznivé, pořadatelé proto byli nuceni zabezpečit závody na jeden a půl kilometrovém okruhu s umělým sněhem v areálu Ski centrum Harrachov. Díky tomu se závody mohou uskutečnit podle původního plánu,“ přiblížil letošní podmínky technický ředitel závodů Zdeněk Hamala (na snímku). Jak dále dodal, na závody se přihlásilo 65 závodníků, z toho 10 žen. U mužů byli závodníci rozděleni do kategorie A (do 40 let) a do kategorie B (nad 40 let), ženy běžely bez rozdílu věku.
První den závodu, ve čtvrtek 17. března, byl původní program upraven v tom smyslu, že nejprve se konaly závody v běhu na 15 km volnou technikou, odpoledne pak přišel na řadu sprint štafet na 2x3 km, který se měl běžet původně dopoledne. Důvodem změny bylo opět nevyzpytatelné počasí – dopoledne totiž bývá sníh kvalitnější, než v odpoledních teplotách, vystupujících nad nulu. Následující den, pátek 18. března, zůstal zachován původní program – dopolední běh na 15 km mužů i žen klasicky.
Na technické schůzce se závodníky, která se konala ve středu 16. března večer, seznámil závodníky s tímto programem Zdeněk Hamala, který současně představil i velitele trati Ladislava Kolského a hlavního rozhodčího Martina Neumaiera. Závodníky a závodnice poté pozdravil ředitel mistrovství Miroslav Novotný, místopředseda OSŽ: „Přeji vám, aby sníh vydržel a aby závody proběhly bez rušivých momentů.“
Závody v běhu na lyžích se v areálu harrachovského Ski centra běhají již několik let, letošní sněhové podmínky se dají vyhodnotit jako nejslabší za celou dobu existence těchto závodů. Bezprostředně před závody v běhu se konalo mistrovství železničářů ve sjezdovém lyžování, na které se přihlásila více než stovka závodníků. Ti měli podmínky, díky umělému zasněžování, přijatelné. Výsledky těchto závodů, stejně jako výsledky závodů v běhu na lyžích budou zveřejněny v nejbližším čísle časopisu Obzor, případně na webových stránkách OSŽ.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 270 hostů a žádný gestor