Poslední zbytky už odklizeného sněhu přivítaly členy Republikové rady seniorů (RRS) OSŽ na Lesní chatě v Kořenově ve dnech 4. až 6. dubna 2016. Předseda RRS OSŽ Kurt Mužík zahájil odpolední jednání omluvou tří nemocných členů rady a komentoval plnění jednotlivých uložených úkolů.

Ve dnech 16. - 17. 4. by mělo proběhnout další ze školení na počítače v sídle OSŽ v Praze. Toho by se měli zúčastnit právě členové rady, aby si osvojili nový operační systém Windows 10. Jedním z úkolů (pro jednání v Kořenově) bylo i pozvat místopředsedu OSŽ a předsedu Podnikového výboru OSŽ SŽDC, s. o., Mgr. Martina Malého k vysvětlení příslušnosti bývalých zaměstnanců, důchodců k zaměstnavateli, podle data jejich odchodu do důchodu. Dalším z úkolů bylo připravit společné jednání členů RRS s předsedy největších Klubů seniorů OSŽ. Mělo by jít o zhruba 40 účastníků a jednání by mělo proběhnout v RZ Skalka v Rajeckých Teplicích. O spolupráci byl proto požádán výkonný tajemník OSŽ Martin Vavrečka. V rámci plánovaných rekreačních týdenních pobytů seniorů na Skalce proběhla také diskuse o vhodnosti naplánovaných výletních tras, vzhledem k jejich náročnosti a s ohledem na bezpečnost účastníků. „Účast členů RRS OSŽ na jednáních je v prvním čtvrtletí letošního roku stále velmi dobrá a byla tak i v uplynulém roce,“ řekl Kurt Mužík, když hodnotil činnost Rady. „Bohužel se často mění termíny jednání a akcí proti původnímu plánu,“ konstatoval Mužík.
Řada členů Rady je také velmi aktivní v Klubech seniorů ve svých oblastech i v Krajských radách seniorů. Dobře fungují webové stránky seniorů OSŽ díky místopředsedovi rady Karlu Hybšovi, který pravidelně podává informace o sledovanosti těchto stránek. Dále členové RRS projednali termínový kalendář dalších letošních jednání a diskutovalo se o podzimním výjezdním jednání na Ramzové. Alois Malý, místopředseda RRS a Rady seniorů (RS) ČR přinesl řadu informací z jednání RS ČR, mimo jiné o jednání s vedením České televize, kde byla vznesena řada kritických připomínek k vyváženosti zpráv a komentářů v ČT a časté prezentaci některých představitelů politických stran na obrazovce ČT. Hovořil se i o záměru uspořádání sportovních her seniorů v Olomouci (v letošním roce) a možnostech jejich financování. Zajímavý materiál pak zpracovala RS ČR o příjemcích starobních důchodů, kde je uvedeno, že ke konci roku 2015, pobíralo starobní důchod 1 768 523 příjemců, což je nárůst o cca 25 tisíc oproti předchozímu roku. Tabulka o výši důchodů pak uvádí, že nejvíce příjemců důchodců-301 304 má příjem 10 000,- až 10 999,- Kč (16,29 %). Důchod nad 17 000,- Kč má 10 922 lidí, ale nad 18 000,- Kč už 23 478 lidí!
Následovalo tzv. "kolečko“, tedy informace členů Rady o aktivitách v jejich klubech. Tady stojí za pochvalu aktivita Danuše Poláškové, členky Rady, která se dlouhodobě věnuje nemocným dětem v projektu „Počteníčko s babičkou“, kdy navštěvuje děti v nemocnici, kterým čte a baví se s nimi. Závěr jednání Rady do večerních hodin pak patřil Martinu Malému, který podrobně vysvětlil jednotlivé kategorie důchodců, jejich příslušnost k zaměstnavateli a nárok na poskytnutí příspěvku z FKSP na rekreaci, ale i při jejich účasti na sportovních a kulturních akcích.
Miroslav Gloss
 

Právě přítomno: 298 hostů a žádný gestor