Od úterý 5. dubna je náhradním způsobem částečně zprovozněn bohumínský železniční uzel, který byl od 11. února ochromen výpadkem zabezpečovacího zařízení, způsobeným požárem kabelových rozvodů. V důsledku toho byl celý důležitý železniční uzel více než dva měsíce nouzově řízen za pomoci ručního ovládání výměn, což vedlo k rozsáhlým změnám v platném GVD a zavedení náhradní autobusové dopravy.

V průběhu opravných prací byly pro řízení vlakové dopravy a nezbytného posunu uvedeny do činnosti tři přenosné kontejnery, vybavené potřebnou technologií, a jedna unimobuňka, obsazená dvěma výpravčími a operátorkou, z níž je řízen vlastní provoz ve stanici. Tuto práci provedl podnik AŽD. Díky tomuto řešení může být ukončeno místní stavění výměn a obsluha zabezpečovacího zařízení se v nezbytném rozsahu vrátí do stavu před požárem.
„Severní zhlaví stanice je náhradně dálkově ovládáno od 25. března, zbytek pak od 5. dubna,“ potvrdil náměstek ředitele Oblastního ředitelství SŽDC v Ostravě Ing. Ivo Elinger. „Zkušební provoz náhradního řízení dopravy bude trvat tři dny a od 8. Dubna, od 0.00 h, by se měly vlaky rozjet podle platného GVD,“ dodal s tím, že současně bude v obou směrech zrušena náhradní autobusová doprava mezi Ostravou a Bohumínem. Podle dalších slov Ivo Elingera je v současné době na dálkové ovládání z unimobuňky zapojeno 57 výhybek ze 150 a vedle toho také 107 zabezpečovacích prvků (výkolejky, návěstidla, přejezdy atd.). Kromě jízd vlaků je umožněno také dálkové ovládání výměn pro posun na pracoviště DKV Olomouc, PJ Bohumín, jakož i do haly technicko-hygienické údržby (THU), kde probíhá čištění a údržba vlakových souprav. „Vlaky přes bohumínskou stanici budou jezdit rychlostí 40 km/h a to buď na přivolávací návěst, nebo na výstrahu,“ přiblížil podobu provozu Ivo Elinger.
Termín definitivní rekonstrukce zničeného kabelového rozvodu je zatím nejistý, ale je jen velice málo pravděpodobné, že by to mohlo být ještě v tomto roce. „Nejprve musí být vypracován projekt a poté vypsáno výběrové řízení na dodavatele,“ vysvětlil Elinger.
Příčinu požáru, při němž byly zcela zničeny kabelové rozvody, určené pro dálkové ovládání zabezpečovacího zařízení, šetří Policie ČR. Podle výsledků dosavadního šetření byl požár způsoben pravděpodobně přeskokem vysokého napětí 3000 voltů do souběžně umístěné kabeláže. Konečné závěry šetření dosud nebyly zveřejněny.


Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 251 hostů a žádný gestor