Stejně jako na jednání Představenstva OSŽ předchozího dne, bylo hlavní informací i na jednání Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách, konaném v Praze 13. dubna, rozhodnutí Dozorčí rady Českých drah o převodu části podniku ČD na Správu železniční dopravní cesty, k němuž má dojít k 1. 6. 2016.

„Jako zástupci zaměstnanců jsme hlasovali proti tomu, aby se za dozorčí radě předložených podmínek prodala část závodu (především budovy železničních stanic). Vadí nám, mimo jiné, zcela nevyjasněná oblast budoucího zpoplatnění veřejných prostor, plnohodnotného zabezpečení služeb pro veřejnost souvisejících s touto problematikou a riziky vyplývajícími z uzavřených smluv o závazku veřejné služby s jednotlivými VÚSC a MD do roku 2019,“ řekl v úvodu host jednání, předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša. Předsedova slova doplnil Vladislav Vokoun, který dále upozornil, že k převodu má dojít za situace, kdy chybí odpovídající legislativa a nebyla dle zástupců zaměstnanců v Dozorčí radě Českých drah zodpovězena a vyřešena celá řada otázek
Další host jednání, JUDr. Veselý, ředitel odboru 10 GŘ ČD, informoval o organizačních přípravách voleb do Dozorčí rady a rovněž o převodu části závodu k SŽDC, kdy by mělo být převedeno k tomuto podniku 322 zaměstnanců Českých drah. „Chci, aby byl těmto zaměstnancům poskytnut kvalifikovaný informační servis, aby věděli, co jim z této změny vyplývá,“ řekl JUDr. Veselý. Všichni zaměstnanci podle jeho slov dostanou podrobnou písemnou informaci o tom, co je v souvislosti s přechodem čeká.
Třetí host jednání, Ing. Jitka Kubíková, ředitelka organizační jednotky ZAP Praha, informovala o povinném školení pro vlakové čety vlaků vyšší kvality a o chystaném školení pro stacionární zaměstnance, které se má rozběhnout v září 2016. Při přípravě obsahu tohoto školení, které se má zaměřit především na jednání zaměstnanců v krizových situacích, bude zaměstnavatel spolupracovat s Podnikovým výborem OSŽ při ČD.
Dlouhá diskuse se otevřela k problematice postihů zaměstnanců ZAP. Vladislav Vokoun zdůraznil, že tato opatření mají mít především výchovný a nikoli pouze represivní charakter, a kritizoval dvojí postih některých zaměstnanců, čímž je snížení či odejmutí prémií plus tzv. žlutá karta. JUDr. Veselý v této souvislosti připomněl, že odebrání výkonnostních odměn znamená, že zaměstnanec nesplnil požadovaná kritéria a žlutá karta se používá v případě závažných pochybení. „Bylo by ale nelogické, abych někomu, kdo neplní své povinnosti, přiznal výkonnostní odměnu,“ poznamenal JUDr. Veselý. „Chápu, že z právního hlediska je to v pořádku, ale zkuste to říct těm lidem, kteří se cítí ukřivděni,“ oponoval Vladislav Vokoun a připomněl, že v některých případech jde skutečně o zvůli vedoucích zaměstnanců. „Zaměstnavatel někdy nesprávně zaměňuje porušení pracovních povinností s neuspokojivými pracovními výsledky zaměstnance,“ poznamenal vedoucí ESO OSŽ-Ú JUDr. Petr Večeř a připomněl některé náležitosti, které musí tyto dokumenty splňovat. Podnikový výbor bude tuto problematiku dále sledovat.
V závěru svého jednání projednal PV některé organizační a další záležitosti, mimo jiné výjezdní zasedání podnikového výboru na jižní Moravu, které se uskuteční začátkem května.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 254 hostů a žádný gestor