Podnětné, inspirativní a zajímavé, přesně takové bylo dnešní čtvrteční (19. 5.) setkání zástupců OSŽ, v čele s předsedou OSŽ Bc. Jaroslavem Pejšou, OZŽ ze Slovenska (Bc. Anton Andel, 1. místopředseda OZŽ, a Bc. Ľudevít Mikloš, místopředseda OZŽ), Federace strojvůdců (Jindřich Hlas, prezident FS ČR), Českých drah, a. s. (JUDr. Ivo Veselý, ředitel odboru personálního GŘ ČD, a Ing. Rudolf Jedlička, vedoucí oddělení 012 GŘ ČD, a. s.), a společnosti ČD Cargo, a. s. (Ivan Bednárik, předseda představenstva ČD Cargo, a. s.) s německými kolegy z iniciativy mobifair, konkrétně Christianem Gebhardtem a Helmutem Dienerem, v sídle OSŽ, v pražských Vysočanech.

Moderovaná a tlumočená čtyřhodinová diskuse na téma jednotná identifikace strojvedoucích (která by mimo jiné umožnila pohlídat maximální délku pracovního výkonu i délky přestávky mezi směnami) přinesla řadu zajímavých a podnětných informací, a to i přesto, že z jednání nevzešlo žádné závěrečné společné resumé či usnesení. „Vítáme snahu, která vychází z Německa a Rakouska, prosadit jednotnou identifikaci strojvedoucích pomocí evropské směrnice,“ řekl v úvodu předseda OSŽ Jaroslav Pejša. „To, zda budeme úspěšní, ale ukáží až následující měsíce,“ dodal s tím, že „zapracování formou pozměňovacího návrhu do transpoziční novely Zákona o drahách se v České republice bohužel nepodaří“. „Poslancům nezbylo než stáhnout všechny pozměňovací návrhy, aby ten zákon vůbec prošel. Takže pro nás to znamená jediné – pokusit se o změnu po parlamentních volbách v roce 2017.“

V další části dostal prostor předseda představenstva mobifair Helmut Diener, který detailně představil zadání, cíle a požadavky iniciativy mobifair založené v dubnu roku 2006 železničními odborovými svazy TRANSNET a GDBA (dnes EVG). Cílem této instituce je dosažení férových podmínek na trhu a zadávání zakázek za férových podmínek a se sociální ochranou zaměstnanců. „Odhalujeme intriky a poukazujeme na ně. Dáváme sociální pečeť kvality, abychom konkurenční prostředí zbavili černých ovcí,“ řekl Helmut Diener mimo jiné ve svém projevu.
Místopředseda OZŽ Bc. Mikloš v následné diskusi připomněl, že za bezpečnost dopravy je zodpovědný stát. „My tu zodpovědnost za bezpečnost cestujících musíme po státních institucí vyžadovat! My se chceme cítit v našem prostředí bezpečně. Musíme donekonečna ten míč vracet tam, kam patří – na stranu státu. Pojďme tímto směrem!“ vyzval.
Podpořil ho i JUDr. Veselý. „Byť mluvíme o věcech, které jsou v kompetenci představenstva společnosti, tak mohu za vedení prohlásit, že všechny aktivity vedoucí k bezpečnosti provozu podporujeme a podporovat budeme,“ uvedl a dodal: „I když máme každý zázemí trošičku rozdílné, tak ten cíl je společný. A chceme-li ho dosáhnout rychle a efektivně, doporučuji akcentovat právě hledisko bezpečnosti. Nám jde především o to, abychom chránili zdraví a životy našich zaměstnanců a cestujících. Ale nikdo nám nejspíše nepomůže, musíme si pomoci sami.“
Další podrobnosti a informace, jak z jednání tak i z vystoupení jednotlivých řečníků, otiskneme v Obzoru číslo 11.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 353 hostů a žádný gestor