V Praze, ve vládním salonku na hlavním nádraží, se dne 13. 9. uskutečnilo společné jednání Celostátního výboru OSŽ ZAP (zákaznický personál) mobilních a stacionárních zaměstnanců. Na jednání výboru bylo pozváno několik zástupců zaměstnavatele k záležitostem týkajícím se zákaznického personálu Českých drah.

První části jednání, které řídil tajemník Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách, a. s., Antonín Leitgeb, se zúčastnili člen představenstva ČD, a. s., Ing. Michal Štěpán, ředitelka OJ ZAP Ing. Jitka Kubíková a ředitel kanceláře člena představenstva odpovědného za osobní dopravu Ing. Radek Dvořák.
Ing. Štěpán se v úvodu svého vstupu věnoval představení nového projektu – chatovací aplikace pro chytré telefony „ČD komunikátor“, který má vlakovým četám umožnit kvalitnější komunikaci s dispečerem. Jeho prostřednictvím lze například operativně objednat mimořádné zastavení vlaku, odpovědět na dotazy o předpokládaném zpoždění, nahlásit dispečerovi zdravotní problém ve vlaku či vzniklou kritickou situaci. „Pilotní test dopadl dle očekávání, to znamená velmi dobře,“ poznamenal Ing. Štěpán a dodal, že nová aplikace je spolehlivější a rychlejší než klasická telefonická komunikace a má jednoduchou obsluhu.
Jak dále dodala Ing. Kubíková, pilotní projekt proběhl v srpnu ve třech střediscích vlakových čet, získané připomínky budou zpracovány a program se po úpravách bude testovat ve větším rozsahu ve střediscích Česká Třebová, Jihlava a Děčín. „Program se testoval na všech třech typech telefonů. Bude k němu vydána metodika, ale obsluha není nic složitého,“ poznamenala Ing. Kubíková.
Ing. Štěpán dále informoval o tom, že byly schváleny dva pro železnici důležité zákony, a to novela zákona o drahách (čeká na podpis prezidenta) a zákon o regulátorovi dopravy. Vysvětlil, že zákon o drahách řeší mimo jiné úhradu vícenákladů, vzniklých při výlukách. Ty v loňském roce stály České dráhy nemalé finanční prostředky, přestože část z nich získaly ČD od SŽDC zpět. K zákonu o regulátorovi dopravy poznamenal Ing. Štěpán mimo jiné: „Slibuji si od něj, že dojde k urovnání vztahů dopravců na železnici.“
Dále Ing. Štěpán informoval mj. o nových elektronických aplikacích – nové podobě webu a e-shopu (ty však mají z viny dodavatele několik týdnů zpoždění) a o blížícím se Národním dnu železnice, který se uskuteční 24. 9. v Chebu, který bude mít zajímavý a pestrý program včetně jízd parních vlaků. Zmínil se i o spolupráci Českých drah s Kontem bariéry (v osobních pokladnách a v některých vlacích se budou během Národního dne železnice prodávat špendlíky a červené nosy Konta bariéry).
Následovala videoprezentace určená pro společné setkání vedení úseku osobní dopravy s vlakovými četami vlaků vyšší kvality, která přehledně seznamuje se záměry národního dopravce, aktivitami v obnově vozového parku či s problematikou otevírání železničního trhu. Její součástí jsou i výsledky průzkumu spokojenosti cestujících s Českými drahami z roku 2015, z něhož vyplynulo, že nejvíce prostoru ke zlepšení je v celkové péči o zákazníka a v chování personálu.
Poté účastníky jednání čekala další prezentace, kterou komentoval Ing. Dvořák, a která se týkala stavu projektů dlouhodobé mezinárodní spolupráce s Německem, Rakouskem a Slovenskem. Ing. Dvořák informoval o dlouhodobých dohodách o mezinárodních vlacích (Praha - Vídeň – Graz, Praha – Berlín, Praha – Plzeň – Mnichov, Praha – Linec a dvou mezinárodních vlacích na Slovensko). Zdůraznil, že součástí dlouhodobých dohod jsou jasně nastavené standardy kvality, jejichž nedodržení se penalizuje. V tomto ohledu jsou problémy na vlacích mezi ČR a SR (a to na obou stranách).
V další části jednání se dostavili zástupci odboru 16, ředitel odboru Ing. Jiří Ješeta a Ing. Zuzana Čechová, Ph.D., zástupkyně ředitele odboru 16, aby s odboráři projednali předpis SR 14, který upravuje kategorizaci stanic. „Cílem není propouštění lidí, ale optimalizace podmínek pro důkladné prozkoumání jednotlivých tarifních bodů,“ zdůraznil ve své úvodní řeči Ing. Ješeta a vysvětlil, že předpis má určit metodiku, jak zkoumat efektivnost pokladen, tzn. náklady a výnosy, či jejich případnou postradatelnost pro ČD. „Máme i takové pokladny, kde nás prodej jedné jízdenky stojí 20 korun i víc,“ poznamenala Ing. Čechová, ale zároveň zdůraznila, že spolu s efektivitou se bude zkoumat, zda je možné ve zkoumané lokalitě tarifní bod zrušit, zda je možný prodej jízdenek ve vlaku či ve vedlejší stanici, jaká je frekvence cestujících a další okolnosti.
Odboráři měli k tomuto tématu řadu připomínek a dotazů, zajímali se pochopitelně především o další osud lidí v případě zrušení tarifního bodu (podle slov Ing. Ješety se v tomto případě bude postupovat standardně ve spolupráci s odbory) a po dlouhé diskusi bylo rozhodnuto, že bude ustavena pracovní skupina, která se sejde 27. 9. a projedná normu podrobněji.
Člen PV Martin Janeček v diskusi otevřel téma identifikačních štítků u vlakových čet a pokladních. Podle návrhu ČD se na nich totiž měla objevit jména, proti čemuž členové výboru ostře protestovali a uvedli řadu příkladů, jak by bylo možno uvedení jména zneužít. Ing. Ješeta vzal jejich připomínky na vědomí s tím, že OSŽ chce sice nový vzhled štítků, ale požaduje, aby na něm bylo uvedeno jen služební číslo zaměstnance.
Dalším tématem bylo připomínkování procesních listů odbory. Podnikový výbor OSŽ při ČD, a. s., k totiž k procesním listům poslal řadu připomínek, ale je přesvědčen, že k nim nebylo dostatečně přihlédnuto. V rámci tohoto bodu se diskutovalo mimo jiné o postupu při vylučování cestujících z přepravy, přičemž Martin Janeček a další účastníci jednání, především z řad vlakových čet, dávali příklady z praxe dokumentující složitost a náročnost takové situace, a to především v příměstských vlacích.
Jednání pokračovalo diskusí s Ing. Kubíkovou o některých provozních záležitostech, například o systému rezervace míst, o nevyhovujícím prostoru pro vlakové čety v rekonstruovaných vozech na lince Praha – Hamburk, o náboru pracovníků, o přesunu výkonů EC vlaků z Ústí n. L. do Prahy, o rozšiřování „popů“ či o chystaném školení pro pokladní (termín ještě není upřesněn, bude zahájeno v Praze po vyhodnocení pilotního projektu).
Ing. Kubíková zdůraznila, že má zájem vyslechnout připomínky a problémy zaměstnanců ZAP, proto postupně objíždí všechny regiony a účastní se setkání se zaměstnanci. Nejbližší setkání se uskuteční 23. září v Praze.
Po odchodu hostů následovaly informace ze zásadních jednání a výbor vzal na vědomí některé změny termínů jednání i složení týmu kolektivních vyjednavačů za OSŽ na ČD.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 298 hostů a žádný gestor