Předseda představenstva a generální ředitel ČD, a. s., Pavel Krtek se 5. října 2016 setkal ve Vídni se šéfem Rakouských spolkových drah (ÖBB) Andreasem Matthä. Setkání se ještě za obě představenstva zúčastnili Roman Štěrba (člen představenstva ČD) a Valerie Hackl (ÖBB), členka představenstva dceřiné společnosti pro osobní dopravu, a dále odborní ředitelé.

Na programu jednání bylo vyhodnocení dosavadní spolupráce obou národních železničních podniků v osobní a nákladní dopravě. V dálkové osobní dopravě se mluvilo o prestižním projektu railjet na lince Praha - Graz, expresních vlacích na trase Praha - Linz a o tranzitních vlacích z Vídně do Varšavy. Pozornost byla upřena zejména k novým projektům do budoucnosti.
Šéf ÖBB Andreas Matthä seznámil na jednání zástupce ČD s výhodami holdingového uspořádání integrované železnice, kdy řízení dceřiných společností je přehlednější a účinnější při současném zachování synergických efektů (efektů společného působení, tj. součinnosti) na úrovni holdingu řízeného mateřskou společností. Holdingové uspořádání podporuje záměry státu a jeho dopravní politiku i národního železničního podniku v jednotlivých segmentech trhu (osobní železniční a autobusová doprava, železniční cargo, infrastruktura) a z nich odvozených produktových vertikál. Původní složité organizační vztahy mezi organizačními složkami unitárních ÖBB nahradily jednoduché a transparentní vztahy mezi mateřskou společností a dceřinými společnostmi v rámci holdingu, které jsou standardně upraveny obchodním zákoníkem. Podle šéfa ÖBB Andrease Matthä bylo hlavním cílem vytvoření ÖBB holdingu zprůhlednění a zjednodušení organizační struktury společnosti a vnitropodnikových finančních a informačních toků. Vzniklo tak uskupení majetkově vzájemně propojených podniků, které podnikají ve společném zájmu.
ÖBB ročně přepraví 459 mil. cestujících, z toho 204 mil. ve vlacích regionální dopravy, 34 mil. ve vlacích dálkové dopravy a 221 mil. v autobusech. Vlaky osobní dopravy ročně ujedou 145 mil. km, autobusy 141 mil. km. Po železnici se ročně přepraví 111 mil. tun při průměrné přepravní vzdálenosti 262 km. Obrat tržeb ÖBB za loňský rok dosáhl 6,3 mld. EUR, z toho cargo dosáhlo obratu za více než 2 mld. EUR, infrastruktura pak za více než 2 mld. EUR, a osobní doprava necelé 2 mld. EUR.
-rš-
 

Právě přítomno: 240 hostů a žádný gestor