Zasedání Podnikového výboru OSŽ při Českých drahách, a. s., které se konalo v Praze 14. 12., neprobíhalo v tak slavnostním duchu, jak by se předpokládalo při posledním jednání letošního roku. Ještě totiž nebyla podepsána podniková kolektivní smlouva a hlavně - jak vyplynulo z informací ze zásadních jednání - situace Českých drah je komplikovaná jak některými legislativními změnami (zákon o zadávání veřejných zakázek), tak změnami ve funkcích hejtmanů pro dopravu po podzimních krajských volbách. Informoval o tom host jednání, předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša (na snímku), který dodal i horkou aktualitu: v době konání podnikového výboru právě hlasoval Evropský parlament o IV. železničním balíčku. Podle slov předsedy OSŽ vše nasvědčuje tomu, že přes nejednotnost názorů a přes odpor některých našich poslanců balíček nakonec projde, což zřejmě povede k další liberalizaci na železnici.

Předseda Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s., Vladislav Vokoun poté informoval o průběhu kolektivního vyjednávání na Českých drahách. Další jednání bylo naplánováno na 15. 12. ve 12 hodin. Vladislav Vokoun vyjádřil naději, že všechny zúčastněné strany dojdou ke zdárné shodě. PV se dále zabýval problematikou připomínek k předpisům ČD, a. s., a jejich vypořádání. Na jednání se řešila i problematika předpisu ČD OK 2, kde bude OSŽ iniciovat změny.
Člen PV Miroslav Vorek informoval o činnosti komise pro OOP (osobní ochranné prostředky), která v souvislosti se změnou zákona o zadávání veřejných zakázek přestala fungovat a její práci převezmou příslušné výbory. M. Vorek hovořil hlavně o změnách výstrojních součástek, na jejichž prosazení se komise podílela. Člen PV František Vopátek hovořil o personálních dopadech změny dopravce v jižních Čechách, které se dotknou kolem 90 zaměstnanců Českých drah.
V závěru jednání, poté, co členové PV vzali na vědomí některé organizační záležitosti, se společně sešli členové podnikových výborů ČD a ČD Cargo.
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 237 hostů a žádný gestor