„Mně se Obzor líbí tak, jak je, nemusíte ho měnit, hlavně ať zůstane i v papírové podobě.“ To byl nejčastější názor, který opakovaně zazníval na setkání dopisovatelů Obzoru, které se uskutečnilo v Praze, v sídle OSŽ, v pondělí 19. Prosince 2016. Na setkání přišlo 16 pravidelných dopisovatelů a jako host se jej v úvodu zúčastnil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša. Ten sice nechtěl poznamenat předvánoční atmosféru nepříjemnými zprávami, ale pro objektivitu se tomu nakonec nevyhnul – to když hovořil o vstupu nových dopravců na koleje SŽDC či o dalších aktualitách včetně dosud nepodepsaných kolektivních smluv u SŽDC a ČD Cargo.

V prvním „kolečku“ se za řízení vedoucího redaktora Obzoru Ing. Michaela Mareše všichni účastníci postupně představili a ve zkratce zmínili svůj vztah k železnici, přičemž u části z nich to byl stav zaměstnanecký, ale určitě u všech vztah citový. Což také projevili v diskusi o stavu české železnice, do níž každý přispěl svou troškou do mlýna jak zkušenostmi z pracovišť, tak i názory na postavení železnice na dopravním trhu. Mimo jiné se hovořilo o tom, že České dráhy neumějí dostatečně propagovat své služby a ve srovnání s novými dopravci tak působí poněkud defenzivně (Ing. Petr Rádl), či o tom, že by bylo vhodné mít více zástupců v parlamentu i na dalších důležitých postech, ovšem takových, kteří by práci vykonávali ve prospěch železnice a nikoli ve prospěch svůj (Jan Hála), nebo o tom, že dopravu ve státě stále nikdo neřídí a neorganizuje (Ing. Antonín Minařík).
V diskusi věnované čtrnáctideníku Obzor všichni podpořili vydávání Obzoru v papírové podobě. Jako hlavní důvody označili přehlednost tištěného periodika, možnost vzít ho s sebou třeba do vlaku a také jeho přístupnost třeba pro seniory. „Dovedu si představit, že by v krajním případě byl Obzor k dispozici na internetu ve formátu PDF, ale tištěný časopis mám rád,“ řekl Ing. Martin Hájek. Ing. A. K. Kýzl by uvítal, kdyby byl Obzor barevný na všech stranách, což pochopitelně naráží na finanční možnosti OSŽ. K obsahu Obzoru nezazněly žádné zásadní připomínky, snad jen k délce článků (čtenáři preferují ty kratší). Debatovalo se i o možnostech, jak dostat Obzor mezi veřejnost, neboť kromě informací pro členy OSŽ je Obzor vlastně jakousi osvětou a propagací železnice (Ing. Minařík).
Zástupci redakce si všechny podněty, které na setkání zazněly, pečlivě zaznamenali, a využijí je pro svoji další práci. Všem dopisovatelům, kteří se velkou měrou podílejí na vytváření obsahu Obzoru, patří velký dík!
Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 263 hostů a žádný gestor