Letošní 121. ročník silničního běhu z Běchovic do Prahy proběhl v neděli 24. září 2017 sice za chladného a podmračeného počasí, účast však byla tradičně vysoká – kolem tří tisíc závodníků a závodnic všech věkových kategorií. Ve startovním poli se určitě neztratili železničáři, neboť součástí tohoto běhu bylo Mistrovství České republiky železničářů v silničním běhu s mezinárodní účastí. Toto mistrovství bylo uspořádáno pod záštitou OSŽ, ČD, SŽDC a ČD Cargo, a kromě českých běžců a běžkyň se ho zúčastnili také železničáři z Belgie, Polska, Rakouska, Německa, Dánska, Velké Británie, Švýcarska a Slovenska. Celkem tedy devět zemí, což je rekordní počet v dosavadních ročnících Mistrovství železničářů v silničním běhu, který organizačně zajišťuje Mezinárodní oddělení OSŽ v čele s jeho vedoucím Ondřejem Šmehlíkem.

O kvalitě zahraničních závodníků svědčí skutečnost, že celá řada z nich se umístila v silné konkurenci na předních místech běchovického závodu a získala ve svých kategoriích od pořadatelů několik medailí. Rovněž při vyhlašování výsledků Mistrovství České republiky železničářů stanuli na předních místech zahraniční účastníci. V kategorii mužů do 39 let vystoupili na stupně vítězů David Green (Velká Británie) – první místo, Rafal Formicki (Polsko) – druhé místo a Henrik Poerschke (Německo) – třetí místo. V kategorii žen byla nejrychlejší Agnieszka Szymanowska (Polsko), druhá byla Lisa Andersen (Dánsko) a třetí Julia Jezek z Německa. V kategorii muži – veteráni (40 let a více) se již prosadili čeští běžci: na prvním místě doběhl Ladislav Kučera (SŽDC, OŘ Hradec Králové) v nejlepším čase železničářského mistrovství (32:54 min.), druhý byl Marc Van der Hoeven z Belgie a třetí opět český běžec Zdeněk Doležal (ČD Cargo, PJ Ostrava).
Vavříny slávy získalo rovněž české družstvo, které mělo nejlepší součet prvních tří umístění. Obhájilo tak první místo z loňského ročníku. Jako další v pořadí se umístila družstva Německa, Belgie, Polska, Velké Británie, Slovenska, Dánska, Švýcarska a Rakouska.
Všichni ocenění převzali poháry a věcné ceny z rukou Ondřeje Šmehlíka, který se závodů rovněž aktivně zúčastnil. Slavnostní zakončení Mistrovství ČR železničářů v silničním běhu pro rok 2017 proběhlo v hotelu Olšanka na pražském Žižkově. Závodu se zúčastnilo celkem 118 železničářů, kteří neskrývali nadšení z dobré organizace mistrovství. V závěru vyzval Ondřej Šmehlík všechny přítomné k závodu v maratónu (Mistrovství ČR železničářů v maratónu), který se bude konat 14. října 2017 v rámci 54. ročníku Pražského maratónu na stadionu PSK Olymp Praha v areálu Stromovky. Přihlášky se přijímají do 5. října, propozice maratónu jsou vyvěšeny na webu OSŽ v sekci sport.
Na titulním snímku zástupci vítězných družstev po vyhlášení výsledků: (zleva) Van der Hoeven Marc (Belgie – 3. místo), Ladislav Kučera (ČR – 1. místo) a Jan Nemitz (Německo – 2. místo).

Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 283 hostů a žádný gestor