Od pondělí 16. října slouží cestujícím na trati Ostrava-Svinov – Český Těšín nová zastávka Havířov střed. Zastávka je umístěna přímo u silničního mostu v blízkosti nemocnice s poliklinikou, nákupních středisek a několika středních škol. Nejrychleji novou zastávku „objevili“ právě studenti, jimž se zkrátila a zrychlila cesta do škol. Podle předpokladů využije novou zastávku až 600 cestujících denně. Cestujícím slouží dvě nová nástupiště ve výšce 550 mm nad temenem kolejnice a před nepřízní počasí je chrání nové přístřešky s lavičkami. Stavbu realizovala společnost Hroší stavby Morava.

Dosavadní havířovské nádraží je vzdáleno od centra města asi dva kilometry a do středu města museli cestující využívat městskou hromadnou dopravu. „Nebude dlouho trvat a zastávka bude možná více využívána než současné hlavní nádraží,“ řekl při otevření zastávky obchodní ředitel Českých drah, ROC Ostrava, Miroslav Klich. Také primátorka města Jana Feberová zřízení nové zastávky přivítala: „Lidem se usnadní cestování, zejména starším osobám, neboť zastávka je bezbariérová, na rozdíl od současného nádraží, kde se do vlaků špatně nastupuje.“
Slavnostnímu otevření zastávky v úterý 17. října byl přítomen také ředitel OŘ Ostrava Jiří Macho, který pochválil stavbaře za dobře odvedenou práci. Podle slov obchodního ředitele společnosti Hroší stavby Morava Richarda Tláskala stavba proběhla bez komplikací: „Vše šlo hladce,“ vyjádřil se k průběhu stavby, která byla zahájena 1. března a ukončena technicko-bezpečnostní zkouškou, která umožní zastavování osobních a spěšných vlaků. Spokojen byl i náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucka.
Zastávka je vybavena novým osvětlením, rozhlasovým informačním systémem a nechybí ani bezpečnostní kamerový systém. Součástí stavby byly také úpravy železničního svršku a spodku, dále trakčního vedení a traťového zabezpečovacího zařízení. Celkové investiční náklady na přípravu a realizaci stavby činily necelých 60 milionů korun, předpokládá se její financování z Operačního programu Doprava 2014 – 2020 ve výši přesahující 45 milionů korun.


Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 366 hostů a žádný gestor