Třítisícový dav závodníků vyrazil v neděli krátce před polednem na trať Běchovice – Praha. 122. ročníku tohoto silničního závodu na 10 km se letos zúčastnilo také více než 150 železničářů z evropských zemí v rámci mezinárodního Mistrovství republiky železničářů v silničním běhu. Mistrovství uspořádalo OSŽ ve spolupráci s Českými drahami, ČD Cargo a SŽDC, organizačně závod zajistila regionální sportovní komise OSŽ Praha.

Závod se běžel za ideálního počasí – jasno, 18°C, mírný vítr do zad, což přispělo, spolu s již tradičně skvělou podporou diváků po celé trati, k vynikajícím výkonům. Mnoho závodníků – železničářů – se umístilo na předních místech běchovického závodu a bylo odměněno od pořadatelů Běchovic medailemi a věcnými cenami. Na mistrovství železničářů přijeli kromě českých účastníků železničáři z Belgie, Dánska, Lucemburska, Německa, Rakouska, Slovenska, Švýcarska a Velké Británie.
Vyhlášení výsledků železničářského mistrovství proběhlo v žižkovském hotelu Olšanka za účasti členů Mezinárodního oddělení OSŽ – Ú v čele s jeho vedoucím Ondřejem Šmehlíkem. Ten vyhlásil vítěze jednotlivých kategorií (muži do 40 a nad 40 let, ženy a družstva), kterým byly předány medaile a poháry. Nejrychlejším běžcem železničářského mistrovství byl Ladislav Kučera (ČR), který trať dlouhou 10 031 metrů uběhl za 32:52 min.
Po součtu časů prvních tří běžců, či běžkyň jednotlivých družstev byly vyhlášeny i výsledky soutěže družstev, kde se české družstvo umístilo na medailovém druhém místě.
Výsledky Mezinárodního mistrovství republiky železničářů v silničním běhu pro rok 2018:
Muži do 40 let: 1) Hendrik Poerschke (Německo), 2) Norbert Jefimczyk (Polsko), 3) Jan Lachnit (ČR).
Ženy: 1) Julia Jezek (Německo), 2) Lara Hemelsoet (Belgie), 3) Lisa Andersen (Dánsko).
Muži nad 40 let: 1) Ladislav Kučera (ČR), 2) Dariusz Starzynski (Polsko), 3) Milan Plevák (Slovensko).
Družstva: 1) Polsko, 2) Česká republika, 3) Německo, 4) Slovensko, 5) Belgie, 6) Švýcarsko, 7) Dánsko, 8) Lucembursko, 9) Velká Británie.
Zvláštní cenu obdržel nejstarší účastník mistrovství, 80letý Jiří Engliš ze slezského Krnova.
Miroslav Čáslavský

 


 

Právě přítomno: 377 hostů a žádný gestor