O dvanáct zánovních motorových souprav, které České dráhy zakoupily od Deutsche Bahn, projevil zájem Olomoucký kraj. Uvedl to ve svém článku Olomoucký deník. Zastupitelstvo kraje bude v dubnu rozhodovat o tom, který dopravce dostane zakázku na provoz vlaků na regionálních tratích po roce 2019, kdy končí dlouholetá smlouva s Českými drahami. Z nabídek, které Olomoucký kraj má, k tomu mají blízko České dráhy, vzhledem k tomu, že nabídly tato vozidla. České dráhy zájem o nasazení dvanácti klimatizovaných jednotek řady 646 výrobce Stadler Pankow v Olomouckém kraji potvrdily.

„Jednáme s více dopravci, také s Českými drahami. Požadujeme obměnu vozového parku. Už nechceme, aby nám na regionálních tratích jezdily padesátileté soupravy,“ oznámil náměstek olomouckého hejtmana pro dopravu Jan Zahradníček. Jak dále dodal, pokud se Olomoucký kraj s Českými drahami na podmínkách po roce 2020 domluví, motorové jednotky by pak byly nasazeny na konkrétní úseky regionálních tratí. Pět z nich by mělo jezdit ze Šumperka do Jeseníku, pět ve směru na Krnov a dvě jednotky by vozily cestující na Hané – mezi Olomoucí a Drahanovicemi. „Byli jsme ujištěni, že pokud bude smlouva uzavřena, přijdou všechny do Olomouce a projdou rekonstrukcí. Od roku 2020 budou postupně nasazovány,“ sdělil Zahradníček.
Podle vyjádření tiskového mluvčího ČD Radka Joklíka jednání s krajem v současné době probíhají, proto je zatím předčasné hovořit o podrobnostech. „Vlaky by mohly jezdit na pravidelných spojích hlavně v rámci uceleného provozního souboru Jesenicko,“ uvedl Joklík. V porovnání se starými motorovými soupravami nabídnou klimatizované nízkopodlažní jednotky Stadler s kapacitou více než 100 míst k sezení komfortnější svezení. „I když se jedná o zánovní jednotky, po jejich modernizaci dokážeme cestujícím na vybraných tratích nabídnout o třídu vyšší kvalitu služeb než doposud,“ zdůraznil Joklík. Jak dále dodal, České dráhy v nejbližších týdnech vypíší zakázku na firmu, která opravu a modernizaci provede. Soupravy čeká nejen nezbytná periodická oprava, ale také modernizace. Nový bude audiovizuální informační systém, orientační majáky pro nevidomé, wi-fi, elektrické zásuvky i čalounění sedadel. Vozidla dostanou také lak v barvách ČD a v případě nasazení v Olomouckém kraji také Olomouckého kraje.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku

 


 

Právě přítomno: 171 hostů a žádný gestor