Do konce června by mělo být jasno v záležitosti pozemků, které by měly přejít z majetku Českých drah ke Správě železniční dopravní cesty. Jedná se v převážné části o pozemky pod kolejemi a před nádražními budovami, přičemž celkem se jedná o 40 milionů metrů čtverečných. Oba aktéři (ČD a SŽDC) se v průběhu vyjednávání dohodli na částce, za kterou by SŽDC od ČD pozemky odkoupila. Jak uvedl šéf představenstva ČD Miroslav Kupec, finální částka by se měla pohybovat mezi deseti a dvanácti miliardami korun. Potvrdil to i generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

„Když chceme něco stavět či modernizovat, vždy to musíme řešit s Českými drahami. Je to jako dům na cizím pozemku. A to je špatně,“ zdůvodnil transakci už dříve Svoboda. Poté, co bude uzavřena dohoda mezi oběma aktéry, bude požádána o stanovisko i Evropská unie. „Chceme vědět, jak bude EU na tuto transakci nahlížet z hlediska nedovolené podpory státu, abychom zabránili jakýmkoliv spekulacím,“ uvedl Kupec. Většinu z takto získaných finančních prostředků vloží České dráhy do nákupu a modernizace vlaků v osobní dopravě. K připravované transakci se vyjádřil i bývalý šéf dozorčí rady ČD profesor Petr Moos: „Obě strany musejí obchod konzultovat i s ministerstvem financí, jelikož jde o státní peníze,“ připomněl Moos.
Obě strany si nechaly zpracovat odborné posudky, oceňující předmětné pozemky, každá strana však zvolila jinou metodu ocenění. Výsledná částka je tedy kompromisem, na němž se obě strany nakonec shodly, přičemž cena pozemků by měla odrážet jejich reálnou tržní hodnotu. Závěrečná jednání povedou obě strany v příštích dvou měsících. Dojde-li k dohodě, předloží České dráhy prostřednictvím ministerstva dopravy návrh o tomto kontraktu vládě. Peníze do ČD půjdou ze státního rozpočtu, přičemž nejvhodnější doba splácení výsledné částky je pět let.
Miroslav Čáslavský (Zdroj: e15.cz)


 

Právě přítomno: 264 hostů a žádný gestor