V úterý 4. 6. 2019 se v železniční stanici Klatovy konal prezentační den pro studenty Střední průmyslové školy dopravní v Plzni. Čtrnáct studentů druhého a třetího ročníku, kteří studují obor železničář, si do Klatov přijelo prohlédnout některá pracoviště Českých drah a Správy železniční dopravní cesty, a podívat se tak na práci železničářů trochu z jiného úhlu.

„Proč tuto akci pořádáme? Proto, abychom studenty druhých a třetích ročníků zaujali jako možné budoucí zaměstnance naši firmy, ať už ve skupině Zákaznického personálu (ZAP), nebo v jiných organizačních jednotkách v rámci Skupiny ČD,“ řekl Bc. Jaromír Půta, manažer regionálního pracoviště Zákaznického personálu České Budějovice.

Představení Českých drah v Klatovech proběhlo ukázkou pracovišť osobní poklady, zázemí zbrusu nového SVČ (Střediska vlakových čet) a jeho vybavení, před polednem si pak studenti v doprovodu supervizorů Andrei Nedomlelové, Nadi Königsmarkové a Ondřeje Míška z RP ZAP České Budějovice prohlédli osobní vůz od soupravy rychlíku R 763 Berounka, kde se mimo jiné dozvěděli, v čem spočívá náplň práce vlakvedoucího. Na závěr pak absolvovali „Vědomostní kvíz“.

„Se Střední průmyslovou školou dopravní v Plzni spolupracujeme aktivně, v loňském roce jsme navštívili jejich dny otevřených dveří pro studenty a uchazeče o studium, kde jsme prezentovali České dráhy jako moderní firmu, která má budoucnost,“ uvedl dále Bc. Půta s tím, že podobných prezentací absolvují zástupci RP ZAP v Českých Budějovicích několik za rok. „Snažíme se prezentováním firmy získat studenty na brigádu nebo hlavní pracovní poměr. Konkrétně z plzeňské průmyslové školy máme několik studentů, kteří u nás mají dohodu o pracovní činnosti. A pochopitelně i několik současných zaměstnanců jsou absolventi této školy.“ Studenti se o práci u železnice živě zajímali, dokonce došlo i na zajímavou diskusi.

Prezentační den Českých drah v Klatovech v rámci RP ZAP České Budějovice byl premiérou, ale manažer RP ZAP Bc. Půta se netajil tím, že by ji rádi v budoucnu zopakovali. Však také zhruba třetina studentů plzeňské Střední průmyslové školy dopravní připustila, že vážně uvažuje o tom, že bude pracovat u Českých drah, mnozí z nich by pak chtěli být vlakvedoucími.

Michael Mareš

Právě přítomno: 411 hostů a žádný gestor