Krize nájemního bydlení seniorů byla hlavním tématem tiskové konference Rady seniorů ČR, která se konala v Praze, v DOS na náměstí W. Churchilla, ve čtvrtek 15. srpna za účasti Zdeňka Pernese (na snímku), předsedy Rady seniorů ČR (RS ČR), a Ing. Milana Taraby, statutárního místopředsedy RS ČR a předsedy Sdružení nájemníků (SON).

Oba představitelé RS ČR zhodnotili současný stav nájemního bydlení v Česku, který je pro seniory, zvláště pro ty, kteří žijí osaměle, krizový. „Ceny nájmů rostou skokově, mnozí senioři je nejsou schopni zaplatit,“ řekl Zdeněk Pernes a dodal, že v Praze ceny nájmů vzrostly za čtyři roky o 58 % a v Brně o 44 %. Přitom přestěhovat se není kam, obecní byty s dostupným nájemným pro seniory prakticky neexistují. Zdeněk Pernes připomněl, že kořeny problému je třeba hledat před 30 lety, kdy došlo k neuváženému zastavení tzv. komplexní bytové výstavby. „Bytová výstavba skokově poklesla. Pokud by byl zachován předlistopadový trend, mohlo být oproti skutečnosti postaveno 607 500 bytů, takže aktuální obrovský převis poptávky nad nabídkou by v podstatě neexistoval, tím pádem by i cena nájmů byla někde jinde,“ řekl Pernes. Dodal, že v Praze průměrná cena nájemného vzrostla na 412 Kč/m2.

Rada seniorů ČR i Sdružení nájemníků se již dlouhé roky snaží na problém bydlení upozorňovat, například zákon o sociálním bydlení byl připraven už před 20 lety, ale s každou další vládou se o něm začíná jednat znovu. „Otázku bydlení měly všechny vlády ve svém vládním prohlášení, ale dosud se ve věci příliš nepokročilo,“ konstatoval Ing. Milan Taraba. Pozitivní je alespoň to, že vláda vyhlásila projekt „Výstavba“ k nastartování výstavby obecních nájemních bytů. Pro letošní rok je v něm 650 milionů Kč, za něž lze postavit přibližně 433 malometrážních bytů. V příštím roce to má být více, rozhodující ale bude zájem a připravenost měst a obcí nabízený projekt realizovat. „Zatím se zdá, že obecní samospráva velký zájem neprojevila,“ uvedl Ing. Taraba. „Velké problémy mají stát a obce také s tvorbou cenových map sjednaných nájmů, bez kterých nelze citlivě a spravedlivě nastavit dávky na bydlení,“ řekl dále Ing. Taraba a dodal, že jde o zásadní parametr, který je v okolních zemích široce uplatňovaný.

Rada seniorů ČR i Sdružení nájemníků uvítaly, když koncem roku 2018 vznikla ve Vídni iniciativa „Za dostupné bydlení“ (Housing for all) a připojily se k ní. Iniciativa usiluje o stanovení pravidel, která by usnadnila obyvatelům Evropy získat dostupné bydlení. Chtěla by také zajistit jednodušší čerpání financí z EU pro veřejné a neziskové organizace poskytující dostupné bydlení. Aby se problematikou bydlení zabývala Evropská komise i Evropský parlament, je třeba nasbírat do března 2020 alespoň milion podpisů občanů Evropské unie. Petici může podepsat každý, kdo chce tuto iniciativu podpořit. Petiční archy jsou k dispozici na webových stránkách www.rscr.cz a www.sncr.cz a zájemci je mohou obdržet i ve všech 39 poradenských centrech SON.

Zdeňka Sládková
 

Právě přítomno: 385 hostů a žádný gestor