Poradní skupina pro strojvedoucí a poradní skupina pro mobilní personál Železniční sekce Federace evropských pracovníků v dopravě (ETF) na svých jednáních v Bruselu ve dnech 21. a 22. října 2019 s aktivní účastí OSŽ vyjádřily svoji solidaritu s francouzským strojvedoucím po nehodě vlaku mezi městy Mohon a Poix-Terron ve východní Francii dne 16. 10. 2019.

Regionální osobní vlak bez vlakového doprovodu se střetl se zemědělským vozidlem na silničním přejezdu, což způsobilo zranění 11 cestujících a strojvedoucího. Ten nemohl přivolat pomoc, neboť telekomunikační zařízení bylo vlivem srážky rozbité. Strojvedoucí, ačkoli sám zraněn na noze, pomohl dalším zraněným cestujícím a ještě ušel několik kilometrů, aby varoval ostatní vlaky. Vlak byl obsazen pouze strojvedoucím a na 70 cestujících tak v panice samo překotně prchlo z vlaku.

Takové nehodové události se stávají na železnici stále častěji, neboť dopravci šetří náklady na palubním personálu a tím vystavují cestující bezpečnostnímu riziku. Takové vlaky nemají prostředky pro evakuaci cestujících a především zranitelné cestující ponechávají bez jakékoli pomoci.
Poradní skupiny Železniční sekce ETF plně podporují francouzské železničáře včetně stávkujících proti bezpečnostním rizikům po nehodě. Železničáři využívají svého práva vyjádřit nesouhlas s politikou, která umožňuje provozovat vlaky pouze se strojvedoucím bez vlakového doprovodu.

Za poslední čtyři roky uspořádaly ETF a její členské odborové svazy kampaň za zachování vlakového doprovodu tak, aby se předcházelo nepřijatelným chaotickým a panickým situacím jako posledně ve Francii.

Roman Štěrba
 

Právě přítomno: 178 hostů a žádný gestor