Za účasti vicepremiéra a ministra dopravy Karla Havlíčka a generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody, byla v pátek 14. 8. 2020 dopoledne, v 9:50 h, slavnostně ukončena prorážka tunelu Mezno. Ražba 840 metrů dlouhého tunelu začala vloni v září z výjezdového (pražského) portálu.

Tunel byl ražen tzv. Novou rakouskou tunelovací metodou, která spočívá v mechanickém rozpojování horniny a jejím následném jištění primárním ostěním. Tunel Mezno je delším ze dvou tunelů (druhým je Deboreč s 660 metry, který byl proražen letos v únoru) budovaných na úseku Sudoměřice u Tábora – Votice.

„Díky budování dlouhých přeložek s tunely a estakádami můžeme napřimovat koleje, což se pozitivně odráží ve zvyšování traťové rychlosti,“ uvedl ministr Karel Havlíček. „Díky narovnání oblouků tady budou vlaky moci jezdit v budoucnu rychleji než 160 km/h,“ dodal generální ředitel Jiří Svoboda.

Modernizace trati Sudoměřice u Tábora – Votice je jednou z posledních součástí souboru staveb na čtvrtém tranzitním koridoru, kromě dvou výše jmenovaných tunelů přibude na dosud jednokolejném úseku druhá kolej a také nová železniční stanice Červený Újezd. Trasa, která z velké části vybočí ze stávající stopy, bude dokončena v roce 2022 a bude o dva kilometry kratší. Celkové investiční náklady dosahují 6,7 mld. korun, žádost o spolufinancování tohoto projektu v rámci OPD Doprava 2014-2020 z Fondu soudržnosti EU byla předložena Evropské komisi a v případě schválení může činit 3,96 mld. Kč. Zhotovitelem stavby je společnost OHL ŽS Brno.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy Správy železnic


 

Právě přítomno: 419 hostů a žádný gestor