V úterý 30. 3. 2021 ráno se na Masarykově nádraží v Praze konala malá slavnost. Generální ředitel a předseda představenstva Českých drah Ivan Bednárik a prezident ČZS FISAIC a I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun tady oficiálně zahájili krásnou velikonoční výstavu ručních děl, které vyrobily zručné ruce členek Českého zemského svazu (ČZS) FISAIC při OSŽ.

„Je velmi příjemné a krásné, že si naši zaměstnanci touto cestou připomínají důležitost těchto svátků, bez úcty a respektu k minulosti ale nemáme nárok na budoucnost. Tradice a zvyky jsou přesně to, co tvoří náš typ civilizace ve střední Evropě,“ uvedl hlavní patron akce – generální ředitel ČD Ivan Bednárik s tím, že člověk nemusí být ortodoxní věřící, aby vnímal velikonoční svátky jako krásnou a příjemnou připomínku, která dělá lidi lepšími. „I když, jak jsme zkonstatovali s kolegou Vladislavem Vokounem, ten nejkrásnější exponát už dělá někomu radost doma, ale dobře, i to se stává. Přišroubovat kraslici a zabezpečit ji tak proti krádeži, by bylo opravdu divné.“

Také prezident ČZS FISAIC Vladislav Vokoun je rád, že se pokračuje v tradici, kterou s kolegou Bednárikem začali o Vánocích. „Na naše lidi jsem pyšný, protože kromě svého řemesla ještě ukazují obrovské množství kreativity, a jsem rád, že alespoň touto cestou můžeme potěšit cestující, byť to cestování o letošních Velikonocích je poněkud omezené. Ale výstavka je skutečně nádherná, chtěl bych za to poděkovat vedení, protože je umístěna na jednom z nejpěknějších míst na Masarykově nádraží. Takže doufám, že tato tradice bude pokračovat i o příštích Vánocích, které chceme vyhlásit tematicky v nějaké barvě,“ dodal.

Do soutěže FISAIC „Tvořte sami s námi“ byly letos zapojeny i členky skupiny kreativní ruční práce, které soutěžily o nejlepší velikonoční výrobky: nejlepší velikonoční ozdobu a nejlepší kraslici. Nejvíce bodů získala za velikonočního zajíčka Marie Havlínová, nejkrásnější kraslici, kterou někdo odcizil, vytvořila Lucie Vokounová. Velikonoční ozdoby a kraslice jsou nyní vystaveny v železniční stanici Praha Masarykovo nádraží před osobními pokladnami.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 270 hostů a žádný gestor