V pořadí třinácté mezinárodní mistrovství USIC železničářů v rybaření se uskutečnilo ve dnech 5. – 9. září 2022 v Přerově, historicky poprvé v České republice. Patrony mistrovství byly vedle OSŽ také Správa železnic, České dráhy a ČD Cargo. Jak připomněl ředitel mistrovství Vladislav Vokoun, bez výrazné podpory těchto organizací si lze pořádání této akce jen těžko představit.

„Trochu mě mrzelo, že rybaření postupně mizelo z kalendáře pravidelných akcí USIC. První vlaštovkou renesance bylo minulé mistrovství v Irsku před pěti lety a letos mají tu čest být pořadatelem naše železniční podniky a OSŽ,“ poznamenal Vokoun.
Ve společném prohlášení Správy železnic, ČD a ČD Cargo se zástupci těchto drážních podniků hlásí k podpoře mezinárodních sportovních akcí, které jsou vždy velmi dobrou příležitostí pohovořit si s kolegy z jiných zemí jak o společných zájmech, tak o práci na železnici.
Letošního mistrovství se zúčastnilo celkem osm zemí – Bulharsko, Česká republika, Francie, Německo, Velká Británie, Lucembursko, Polsko a Slovensko. Mistrovský titul z roku 2017 obhajovali závodníci z Velké Británie. Každý tým byl složen ze šesti závodníků, vedoucího a trenéra. Naše družstvo vedl Miloš Paleček, tajemník OSŽ Správy železnic, trenérem byl René Vrána z DPOV Přerov.
Samotné závody probíhaly na řece Bečvě, která protéká Přerovem a na přilehlém Městském rybníku. Každý závodník si přivezl své vybavení, které mnohdy obnášelo statisícovou hodnotu. Jednotlivým závodům předcházelo pětiminutové vnadění, během něhož rybáři házeli do vody své návnady (směs šrotů a dalších pochoutek) aby ryby přilákali. Po zaznění signálu trubky hlavního rozhodčího mohli vhodit své udice s nástrahami (kukuřice, červi, žížaly…), do vody a začít lovit. Protože řeka i rybník mají místa, kde se ryby zdržují více či méně, byla jednotlivá místa losována – každý rybář měl k dispozici cca 10x3 metry ohrazené místo na břehu. Na ulovení ryb měli rybáři časový limit čtyři hodiny. Jejich úlovky putovaly do síťovaného rybářského vezírku, kde ryby ve vodě čekaly na ukončení závodů. Po odtroubení byl obsah jednotlivých vezírků zvážen rozhodčími, zapsán a potvrzen závodníkem. V sítích se ponejvíce objevovali kapři, karasi, cejni, ostroretky, amuři a podoustve. Nezáleželo na množství, důležitá byla celková váha ulovených ryb. Samozřejmě, že větší šanci na vítězství měl rybář, který chytil pětikilového kapra, než ten, který chytil třeba dvacet ryb, ovšem s celkovou váhou nižší. Po zvážení byly ryby puštěny zpět do vody.
„Rybaření se člověk učí po celý život, rybáři musejí vědět, co na ryby platí, čím je navnadit a jakou uplatnit taktiku. Stejně důležité jako drahé vybavení jsou právě tyto zkušenosti,“ říká Miroslav Kolínek, jeden z rozhodčích, jinak také zkušený rybář na nejvyšší úrovni. Jak dále dodává, čeští závodníci obecně patří mezi pětici zemí s nejlepšími rybáři ve světovém měřítku!
Počasí závodníkům po oba závodní dny přálo – bylo teplo, bezvětří, částečně pod mrakem, druhý den ale trochu foukalo, což ryby nemají moc rády. První den se závodilo na třech sektorech (A, B, C) u řeky a na třech (D, E, F) u rybníka. V každém sektoru sedělo osm rybářů z jednotlivých států. Druhý den si závodníci místa prohodili. Výsledky se v závěru za oba dny u jednotlivých rybářů sčítaly.
Vyhlášení vítězů proběhlo v hotelu Jana v Přerově, který leží nedaleko řeky i rybníka. Nejlepšího výsledku dosáhli rybáři z Lucemburska, druhá byla Velká Británie a třetí Francie, na dalších místech Česko (po prvním dnu druhé!), Slovensko, Německo, Polsko a Bulharsko. Při srovnání s minulým USICem je čtvrté místo pro naše úspěch – na posledním USICu v Irsku byli sedmí.
Nejlepšího výsledku v jednotlivcích dosáhl Christian Santorius (Německo) s celkovými 26 420 gramy ulovených ryb. Druhý byl Franck Muller (Francie) – 22 800 gramů a třetí Marc Becht, rovněž z Francie (21 230 g). Ceny všem závodníkům předávali náměstek přerovského primátora Petr Kouba a funkcionáři USIC v čele s generálním sekretářem USIC Miroslavem Kaprálkem. Ten v závěru prohlásil: „Osobně podpořím a budu usilovat o to, aby rybaření zůstalo trvale v kalendáři USIC“.
Zpestřením závěrečného večera a vyhlášení vítězů bylo vystoupení gymnastek ze Spartaku Přerov.
Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 345 hostů a žádný gestor