V pořadí dvacáté mezinárodní mistrovství USIC železničářů v běžeckém lyžování bylo slavnostně zahájeno v pondělí 30. ledna 2023 v krkonošském běžeckém areálu Vejsplachy ( TJ SVS Krkonoše Vrchlabí). Účastníky ze čtyř zemí (Bulharsko, Česko, Švýcarsko a Francie) přivítal ředitel závodu – 1. místopředseda OSŽ, Radek Nekola, generální sekretář USIC Miroslav Kaprálek a delegát USIC - někdejší prezident této organizace Dominique Paget. Zdravici účastníkům zaslali také zástupci zaměstnavatelů na železnici – České dráhy, ČD Cargo a Správa železnic, bez jejichž výrazné podpory si lze pořádání této a podobných akcí jen těžko představit.

„Velmi si vážíme skutečnosti, že nám bylo svěřeno uspořádání tak významné akce, o to více, že se po období covidových omezení sportovních a kulturních akcí může opět naplno rozběhnout společné setkávání železničářů členských zemí USIC,“ prohlásil Radek Nekola. Miroslav Kaprálek připomněl výrazné zlepšení počasí pro tento sport (sněžení), neboť ještě před týdnem se v areálu zelenala tráva. Dominique Paget popřál všem závodníkům úspěch a dobré sportovní zážitky.
Mistrovství USIC v běžeckém lyžování se koná po devítileté časové pauze, během níž se udály i jiné změny, které měly vliv na počet účastníků. Účast pouze čtyř zemí na tomto mistrovství vysvětlil Miroslav Kaprálek: „Tradiční účastníci - Norsko a Finsko - vystoupili z USIC z finančních důvodů, italské družstvo odřeklo z důvodu nemoci a Rusko a Bělorusko mají ze známých důvodů pozastavenou činnost v USICu.“
Z celkem dvaceti ročníků mistrovství USIC v běžeckém lyžování, byla Česká republika hostem mistrovství v roce 1998 (Jablonec nad Nisou), zatím poslední mistrovství proběhlo v roce 2014 ve francouzském Briancon. Od roku 1951, kdy byly soutěže USIC v běžeckém lyžování zahájeny, čtrnáctkrát stanuli na stupních vítězů reprezentanti Sovětského svazu, později Ruska, čtyřikrát se vítězi stali reprezentanti Rakouska, a jednou zvítězili Finové.
Na jubilejním dvacátém ročníku bojovali naši závodníci o co nejlepší umístění. První den byl na pořadu závod na 15 km volnou technikou (šest 2,5 km okruhů), na další dny byly stanoveny závody volnou technikou a závody štafet. V programu byla i návštěva Liberce. Výsledky mistrovství a umístění jednotlivých zemí budou zveřejněno po skončení závodů.
Miroslav Čáslavský

Fotografie z prvního dne mistrovství viz níže. Další fotografie budou zveřejněny na webu OSŽ v sekci USIC a Facebook.


 

Právě přítomno: 245 hostů a žádný gestor