V pátek 17. března 2023 podepsali zástupci vedení Českých drah a Moravskoslezského kraje nový desetiletý kontrakt na zajištění regionální železniční dopravy v kraji. Za vedení Moravskoslezského kraje dohodu podepsal náměstek moravskoslezského hejtmana pro dopravu Radek Podstawka, za České dráhy podpis připojili předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec a jeho náměstek pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Smlouva byla podepsána za přítomnosti novinářů v železniční stanici Ostrava střed v nové elektrické jednotce Regiopanter, která je první z dodávky celkem pěti těchto nových jednotek. Další čtyři, které budou dodány v příštím roce, budou dle požadavku hejtmanství dovybaveny bateriovými články. Bateriové elektrické jednotky s dojezdem nejméně 80 kilometrů, je možné nasadit na linky, které budou kombinovat elektrifikované a neelektrifikované tratě.
V úvodním projevu před podepsáním smlouvy vyjádřil Radek Podstawka svoji velikou radost nad skutečností, že díky smlouvě bude zajištěna obnova vozového parku, především pak bezemisními vozidly. „Nechceme do budoucna pořizovat nová dieselová vozidla, ale pouze vozidla na elektrický, hybridní nebo alternativní pohon,“ prohlásil Podstawka. Rovněž Michal Krapinec neskrýval radost nad podpisem desetileté smlouvy, která začne platit letos v prosinci. „Stěžejní a klíčová je především skutečnost, že díky této smlouvě bude zajištěna práce a výkony pro zaměstnance Českých drah, kteří nabízejí cestujícím kvalitní a komfortní služby. V příštích letech chceme do nových souprav investovat v Moravskoslezském kraji téměř čtyři miliardy korun,“ zdůraznil.
Díky nové smlouvě bude zajištěna dopravní obslužnost drážní osobní dopravou na území Moravskoslezského kraje s přesahem do Olomouckého, Zlínského, Žilinského kraje na Slovensku a Slezského vojvodství v Polsku na příštích deset let.
Miroslav Čáslavský
 

Právě přítomno: 251 hostů a žádný gestor