Na fotbalovém hřišti TJ Slavia v Hradci Králové se uskutečnil ve středu 13. září fotbalový turnaj o Putovní pohár předsedy OSŽ. Tento turnaj má dlouholetou tradici, první ročník proběhl v roce 2010 v Sezimově Ústí. Prvním vítězem se stalo mužstvo Lostr Louny (Nedrážní), svoje prvenství obhájilo i následující rok pod hlavičkou Legios Louny. Poté následovala dlouhá série vítězství mužstva SŽDC, od roku 2019 Správa železnic, která byla přerušena pouze v roce 2012 (České dráhy) a v roce 2022 (Nedrážní – Elektrizace železnic).

Letošní ročník se konal bez účasti mužstva Nedrážní, které na poslední chvíli odvolalo svoji účast s odůvodněním pracovního zaneprázdnění hráčů. Na startu tak nastoupila tři mužstva – Správa železnic, České dráhy a ČD Cargo. Jak řekl při slavnostním nástupu předseda OSŽ Martin Malý, každé mužstvo získá tu nebo onu medaili. Hráče na začátku turnaje přivítal také místopředseda OSŽ Petr Štěpánek.
Přesně v 9.15 hodin byl turnaj zahájen soubojem mezi hráči Správy železnic a ČD Cargo. Hra to byla naprosto vyrovnaná a tomu odpovídal i nerozhodný výsledek 2:2. Po krátké přestávce se utkali fotbalisté Českých drah s mužstvem ČD Cargo. Také tento zápas neměl jasného favorita a skončil po slušně vedené hře vítězstvím Českých drah v poměru 2:0. Nejnapínavějším utkáním se tak stal zápas mezi Správou železnic a Českými drahám, který rozhodl o celkovém vítězi. České dráhy nevyvedl z míry ani trochu nešťastný gól ve třetí minutě utkání, a bojovali ze všech sil, nicméně v závěru následovaly další tři góly, které rozhodly o vítězi turnaje – v poměru 4:0 zvítězili hráči Správy železnic, kteří si po roční odmlce znovu odvezli pohár vítězství. Na druhém místě se umístili hráči Českých drah, a třetí byli hráči ČD Cargo.
Slavnostního ukončení her se zúčastnil i personální ředitel Správy železnic Pavel Koucký, který poděkoval všem hráčům za sportovní nasazení, hru podle pravidel a s absencí zranění. Rozhodčí udělil za celý turnaj pouze čtyři žluté karty.
Všechna mužstva obdržela poháry za umístění v turnaji, hráči Správy železnic si navíc odváželi i putovní pohár. Odměněni byli i nejlepší brankář Petr Hanus (ČD), nejlepší hráč Michal Škrabal (Správa železnic), a nejlepší střelci - ti byli tentokrát dva: Petr Darmovzal a Petr Joukl (oba ze Správy železnic), každý se dvěma vstřelenými góly. Celkem ve třech zápasech padlo deset gólů, přihlížející diváci byli s průběhem turnaje nadmíru spokojeni.
Na organizaci turnaje se podíleli Ondřej Šmehlík se svým týmem z MO OSŽ, Pavel Souček, Petr Skrečka a Petr Doležal z RSK OSŽ Praha, rozhodčí byli delegováni OFS Hradec Králové. Pořadatelem bylo OSŽ ve spolupráci a s finančním přispěním Správy železnic, Českých drah a ČD Cargo.
Miroslav Čáslavský

 

 

Právě přítomno: 256 hostů a žádný gestor