Představenstvo OSŽ, které zasedalo dne 13. ledna v sídle OSŽ v Praze-Vysočanech za řízení I. místopředsedy OSŽ Vladislava Vokouna, mělo standardní program. Po kontrole plnění usnesení z minulých jednání zahájil předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša bod věnovaný informacím ze zásadních jednání přehledem obsahu posledních zasedání Dozorčí rady Českých drah, a. s.

I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun mimo jiné připomněl chystané aktivy ke kolektivní smlouvě Českých drah, které koncem ledna proběhnou na šesti místech ČR. Místopředseda OSŽ Radek Nekola informoval o posledním jednání Dozorčí rady ČD Cargo, a. s., na němž byl schválen podnikatelský plán na rok 2015. Za velmi pozitivní označil ten fakt, že podnikatelský plán nepočítá se snižování stavu zaměstnanců.  Dále uvedl, že školení k PKS ČD Cargo proběhne na úrovni provozních jednotek, přičemž termíny se v těchto dnech upřesňují. Místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý připomněl, že předchozího dne (12. 1.) byla zahájena série šesti školení k PKS SŽDC, s. o., a to v Plzni, a dále informoval o probíhajícím výběrovém řízení na provozovatele kondičních pobytů.

Místopředseda OSŽ Miroslav Novotný informoval mimo jiné o jednání pracovní skupiny při Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR, které se koncem minulého roku zabývalo otázkou nezaměstnanosti. Dále informoval o tom, že dne 7. 1. 2015 byla vyhodnocena dohoda o spolupráci OSŽ se Sdružením nájemníků (SON) a o tom, že na nejbližším jednání Ústředí OSŽ dne 27. ledna bude předložena ke schválení smlouva nová. Co se týká kolektivních vyjednávání u nedrážních společností, uvedl, že kolektivní smlouva (KS) byla již podepsána u OHL ŽS Brno a v jednání je ještě KS u společnosti JLV, a. s., a u několika dalších organizací.

Představenstvo dále projednalo tři žádosti členů OSŽ o přiznání dávek z Podpůrného fondu OSŽ a dvě žádosti o zastoupení před soudem.

Další pravidelný bod, organizační záležitosti, se tentokrát týkal například přípravy mezinárodního mistrovství USIC v orientačním běhu, návrhu na letní rekreaci pro členy OSŽ a jejich rodinné příslušníky v Řecku (Orion), návrhu na složení výpravy na mezinárodní sportovní akci v přespolním běhu v Belgii a delegace na mezinárodní technickou komisi FISAIC, a dále informace o vzdělávacích aktivitách OSŽ v 1. pololetí 2015.

Pravidelným bodem jednání Představenstva OSŽ je i informace o probíhajících i chystaných aktivitách Revizní komise OSŽ, o nichž jako na každém jednání Představenstva OSŽ informoval její předseda Pavel Franěk.

Zdeňka Sládková

Právě přítomno: 316 hostů a žádný gestor