Ve středu 14. ledna se uskutečnilo v Praze, v sídle OSŽ, zasedání Podnikového výboru (PV) OSŽ při Českých drahách, a. s. „Základní krok pro úspěšný rok 2015 jsme udělali před Vánoci,“ řekl s připomenutím včasného podpisu kolektivní smlouvy tajemník OSŽ Antonín Leitgeb, když vítal členy podnikového výboru na prvním jednání v novém roce.

Předseda PV OSŽ Vladislav Vokoun dodal, že se změnami, které přináší nová podniková kolektivní smlouva, budou předsedové základních organizací seznámeni na školeních, která budou zorganizována na šesti místech republiky, a to ve dnech 23. 1. – 4. 2. „Na školeních budou k dispozici kolektivnísmlouvy,“ řekl předseda PV Vladislav Vokoun a dodal, že administrativní úkony potřebné k její distribuci již proběhly nebo probíhají. Její text v elektronické podobě je k dispozici na webových stránkách.

Vladislav Vokoun dále informoval o posledních zasedáních Dozorčí rady Českých drah, a. s., a především o očekávaném převodu majetku a budov Českých drah ke Správě železniční dopravní cesty. „Vláda minulý týden projednala materiál, v němž se uvádí, že je srozuměna s tím, že se tento majetek úplatně převede k SŽDC,“řekl Vladislav Vokoun a dodal, že co se týká ceny, čeká se na její odsouhlasení v Bruselu. „Pozitivní je, že tento prodej dnes již nikdo nezpochybňuje,“ zdůraznil předseda PV. Předpokládá se, že převod zaměstnanců RSM by mohl proběhnout k 1. 7. 2015, „ale jsem trochu skeptik,“ glosoval Vladislav Vokoun. Organizačně je podle jeho slov tento převod připraven dobře, SŽDC již má pro pracovníky RSM v organizační struktuře vyčleněnu samostatnou skupinu.

Jednání podnikového výboru se zúčastnili dva hosté. První z nich. Ing. Jitka Kubíková, ředitelka OJ ZAP (Zákaznický personál), vyslechla některé připomínky především k poskytování výkonových odměn a zásadám čerpání sociálního fondu v OJ ZAP. Podnikový výbor měl důležité připomínky k systému poskytování výkonových odměn, mimo jiné požaduje vyřešit hospodaření s přebytky i jejich spravedlivější využívání a dále upravit zásady čerpání sociálního fondu tak, aby jednotlivé jednotky ZAP dostaly možnost o nich rozhodovat. Podnikový výbor zmocnil pracovní skupinu složenou ze zástupců  OSŽ delegovaných PVk jednání o těchto záležitostech na pracovní schůzce s Ing. Kubíkovou, Ing. Štěpánem a Ing. Vítězslavem Fremrem, náměstkem ředitelky OJ ZAP. Schůzka se uskuteční dne 21. ledna.

Druhý host jednání, Ing. Michal Štěpán, člen představenstva ČD, a. s., se ve svém úvodním slově vrátil k prosincové ledové kalamitě a prostřednictvím podnikového výboru poděkoval všem, kdo se úspěšně podíleli na jejím zvládnutí. „Doprava byla po skončení kalamity obnovena během několika hodin, přestože na trati byla stovka polozamrzlých vlaků,“ řekl Ing. Štěpán a dodal, že situace byla prověrkou krizového řízení dopravy a podnítila jednání se Správou železniční dopravní cesty o spolupráci při mimořádnostech v dopravě. Zásady této spolupráce budou zpracovány ve společném materiálu ČD a SŽDC, o němž se v současnosti jedná. Řeší se v něm mimo jiné podrobně i rozdělení úkolů při informování cestujících, což bylo při prosincové kalamitě v některých stanicích problematické. Dále se Ing. Štěpán zmínil o rozsáhlé výluce na pražském hlavním nádraží, která bude zahájena 2. února, a o jejím dopadu do provozu. „Změny v turnusech se připravují, ale žádám o shovívavost, protože se zřejmě ne vše stihne tak, aby zaměstnanci dostali informaci 14 dní před zahájením výluky,“ řekl Ing. Štěpán a v souvislosti s výlukou si posteskl nad tím, že bude asi velmi nesnadné vysvětlovat cestujícím změny jízdního řádu již měsíc a půl po jeho platnosti.

Ing. Štěpán dále informoval o tom, že České dráhy nakoupily v Rakousku 50 vozů, z nichž většina je ve velmi dobrém stavu. „Dvacet z nich už jezdí, zbytek bude postupně zaváděn do provozu,“ řekl Ing. Štěpán. Dále zmínil i otázku kompenzace ztráty Českých drah za náhradní autobusovou dopravu při výlukách, kterou je podle jeho slov třeba řešit, aby České dráhy na výlukách neprodělávaly. Jednání k této otázce se SŽDC probíhají. Řešením by podle Vladislava Vokouna mohlo být snížení ceny za dopravní cestu v době výluky.

Po odchodu hostů se podnikový výbor zabýval mimo jiné organizací školení ke kolektivní smlouvě a další problematice týkající se našich členů. Tajemnice PV Věra Nečasová informovala mj. o čerpání sociálního fondu za uplynulé období a o návrhu PV OSŽ ohledně centrálních akcí BOZP.

Zdeňka Sládková

Právě přítomno: 397 hostů a žádný gestor