Už se ví, jaká vozidla GWTR nabídlo? Trochu zajímavé, že v Jihočeském kraji, kde vlaková doprava ustupuje autobusové, vyhraje na železnici ČSAD Jihotrans. Tolik jeden z mnoha názorů v diskusi pod článkem, ve kterém ve čtvrtek 5. března odpoledne server iDnes přinesl pro zaměstnance ČD z této oblasti ne zrovna pozitivní zprávu:


Od prosince roku 2016 nebudou na třech pošumavských tratích jezdit České dráhy, ale společnost GW Train Regio, dceřiná společnost ČSAD Jihotrans. Jihočeský kraj nakonec vybral ze tří uchazečů nabídku s nejnižší cenou, alespoň tak informoval server iDnes. Nový dopravce bude jezdit na tratích České Budějovice - Černý Kříž, Číčenice - Volary - Nové Údolí a Strakonice – Volary. České dráhy tak možná přijdou o část svých výkonů. „České dráhy se nebudou k záležitosti vyjadřovat do doby doručení rozhodnutí Jihočeského kraje a jeho analýze," stroze reagoval SMS zprávou Ing. Michal Štěpán, člen představenstva ČD.

Vyhlášením vítěze odstartovala patnáctidenní lhůta na podání námitek proti rozhodnutí Jihočeského kraje jako objednatele. „Teď mají všichni uchazeči možnost podat námitky, buď jim kraj vyhoví, nebo ne. Pokud ne, mohou je uplatnit u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud je nikdo nepodá, může kraj uzavřít smlouvu s vítězem tendru," popsal v Mladé frontě DNES (Jihočeské vydání, pátek 6. 3. 2015) další vývoj poradce hejtmana pro dopravu Ivan Študlar. Pak teprve může kraj definitivně veřejnosti představit nového dopravce.

Podle předsedy OSŽ Bc. Jaroslava Pejši vedení OSŽ očekává, že České dráhy proti verdiktu Jihočeského kraje podají námitku. „Doufám, že se tak stane. I my dostupné materiály prostudujeme, a pokud zjistíme jakékoliv, byť sebemenší, pochybení, určitě na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podáme podnět," dodal.

Michael Mareš

Právě přítomno: 286 hostů a žádný gestor