Celkem jedenáct bodů mělo na programu jednání představenstva Odborového sdružení železničářů, které se konalo v úterý 10. března 2015 v sídle OSŽ, v zasedací místnosti Domu Bohemika v pražských Vysočanech

(Zahájení, Kontrola plnění úkolů, Informace ze zásadních jednání, Další směřování OSŽ, Přiznání dávky z Podpůrného fondu OSŽ, Právní zastoupení v řízení před soudem, Oslava 25 let založení OSŽ, Organizační záležitosti, Informace RK OSŽ, Různé, Závěr).
Po tradiční kontrole plnění úkolů (mimo jiné zazněla informace o tom, že v apartmánovém domě Orion v řecké Leptokarii jsou poslední volná místa pouze v okrajových termínech) přišly na řadu tradiční Informace ze zásadních jednání. Předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša mimo jiné hovořil o jednání Dopravní tripartity (3. března), kde jedním z bodů byl i převod budov z ČD na SŽDC. „Opět bylo zopakováno, že vláda rozhodne ve druhém čtvrtletí," podotknul předseda OSŽ s tím, že na jednání tripartity se mluvilo také o regulátoru nákladní železniční dopravy. „Téma je aktuální zejména poté, co začaly výluky v Úvalech, které podstatně zasáhly do nákladní dopravy. Panuje shoda, že regulátor v nákladní dopravě musí být, že obecně regulace je nutná, ale než skončí výluky na konci června v Úvalech, tak se to řešit nedá," dodal Jaroslav Pejša. Na osobní dopravu na jednání dopravní tripartity nezbyl prostor, proto se v půlce dubna k tomuto tématu sejde tripartita znovu.
V této souvislosti diskutovali členové představenstva OSŽ o propustnosti tratí, zejména po nárůstu počtu vlaků třetích dopravců, respektive o schůzce představitelů OSŽ a Federace strojvůdců na téma liberalizace osobní železniční dopravy (9. 3.), konkrétně o výběrovém řízení na provoz na třech šumavských tratích. „Obě strany vyjádřily přesvědčení, že České dráhy proti výsledku soutěže podají v termínu námitku," zopakoval Jaroslav Pejša závěr z této schůzky.
V rámci bodu „Informace ze zásadních jednání" poté vystoupili také I. místopředseda Vladislav Vokoun (mluvil například o kongresu FISAIC, kde byl zvolen do čela Zemského svazu FISAIC) a místopředseda Radek Nekola (ten mimo jiné informoval o školeních k PKS ČD Cargo a o hospodaření společnosti v loňském a letošním roce). „Za leden až prosinec 2014 společnost vykázala kladný hospodářský výsledek, ale bude to ještě předmětem auditu," uvedl Radek Nekola s tím, že i začátek roku 2015 je v nákladní dopravě „tradičně horší": „Leden je vždycky rozběhový, ale data za únor jsou už podstatně lepší."
Místopředseda OSŽ Mgr. Martin Malý poté informoval o výběrovém řízení na poskytovatele KOP SŽDC v roce 2015 (Priessnitzovy léčebné lázně a Lázně Luhačovice v České republice, Kúpele Lúčky a hotel Skalka Rajecké Teplice na Slovensku). „Do termínu 11. 3. 2015 budou na stránkách odboru personálního na intranetu SŽDC ve složce Kondiční pobyty zveřejněny pokyny pro účastníky KOP k jednotlivým střediskům," uvedl s tím, že Správní rada SŽDC již schválila podnikatelský plán na rok 2015, jehož součástí je i rozpis mzdových prostředků. „Nic tedy nebrání tomu, aby se dokončila jednání na oblastních ředitelstvích o zvýšení výkonových odměn pro zaměstnance na nejzatíženějších pracovištích," dodal.
Bc. Renata Dousková popsala situaci u nedrážních, zatím není uzavřena kolektivní smlouva u brněnské společnosti AZ servis, která zaměstnává cca 100 zaměstnanců.
Řeč byla také o výběru pracovníků pro CDP v Praze, respektive o informačních schůzkách zástupců zaměstnavatele se zaměstnanci provozních obvodů, jejichž stanice budou v první etapě dotčeny aktivací dálkového řízení z CDP Praha. Schůzky proběhly, respektive proběhnou celkem na třech místech: v Pardubicích (10. a 11. 3.), v Berouně (19. a 20. 3.) a v Praze (24. a 25. 3.). Na těchto schůzkách byli nebo budou zaměstnanci seznámeni s harmonogramem, počtem pracovišť, technologií i s postupem při výběru zaměstnanců. „Začátek roku 2016 pak bude tím datem, kdy začnou první zaměstnanci pracovat na novém CDP v Praze na Balabence," řekl tajemník PV OSŽ SŽDC Miloš Paleček, který má tuto problematiku na starosti. Mimo jiné v diskusi zaznělo, že vybraní zaměstnanci budou mít „jistotu práce v moderním prostředí". „Nicméně z výsledků v minulém roce provedeného posuzování pracovišť řízení provozu nevyplývá, že ti, kteří budou pracovat na CDP v Praze, budou automaticky zatíženi více než zaměstnanci na stávajících nejzatíženějších pracovištích SŽDC," dodal Martin Malý.
V závěru bloku „Informace ze zásadních jednání" informoval výkonný tajemník Martin Vavrečka o jednání představenstva OSŽ Slovakia (o finančním plánu na rok 2015, o plánu oprav a investic). „Rozpočet je sestaven jako vyrovnaný, nejnákladnější akce budou letos ukončeny. Čeká nás ještě dokončení opravy střechy na hotelu Skalka. Kavárna je úplně nová, budete mile překvapeni, to se povedlo."
Největší prostor na jednání představenstva byl věnován dalšímu směřování OSŽ. Představenstvo jím de facto odstartovalo „předsjezdovou diskusi" k budoucímu směřování OSŽ. Řeč byla především o tom, jak zabránit sociálnímu dumpingu na železnici. „Dostáváme se do situace, že děláme všechno pro to, abychom svojí činností zajistili zaměstnancům určité sociální či bezpečnostní jistoty, na druhou stranu se ale dostáváme do střetu se zaměstnavatelem, který říká, že se tím stává nekonkurenceschopným," řekl hned v úvodu tohoto bloku předseda OSŽ Bc. Pejša ve zjevné narážce na zaměstnávání agenturních zaměstnanců. „Já se domnívám, že pomalu přichází doba, kdy se budeme muset hluboce zamyslet nad tím, zda nezměnit strategii a kde hledat nějaké jiné možnosti, jak účinněji hájit zájmy národního osobního dopravce nebo hlavního nákladního železničního dopravce," poznamenal k tomu Martin Vavrečka. Podle Vladislava Vokouna má OSŽ stále ještě nástroje, kterými může tlačit na firmy, aby měly vyšší zodpovědnost za zdraví a pracovní podmínky svých zaměstnanců.
V další části se pak členové představenstva OSŽ věnovali schvalování příspěvků z Podpůrného fondu OSŽ, respektive žádostem o právní zastoupení v řízení před soudem. Představenstvo také mimo jiné vyslechlo informaci předsedy revizní komise (RK) OSŽ Pavla Fraňka.
Michael Mareš

 

Právě přítomno: 326 hostů a žádný gestor