Zvýšení mezd od 1. července ve dvou stupních – v souhrnu o 4,7 procenta – a mimoto i do 30. června jednorázovou sumu 1000 eur. Takové řešení dlouhodobého tarifního sporu nabídly Deutsche Bahn (DB) Odborovému svazu strojvůdců (GDL) 29. dubna večer po třídenní stávce strojvůdců nákladních a osobních vlaků, jež skončila 24. 4.

GDL požaduje růst mezd o pět procent, zkrácení pracovní doby týdně o jednu hodinu na 38 h a rovněž prosazuje právo na zastupování i dalších zaměstnanců dráhy, jako například posunovačů, pracovníků jídelních vozů a dokonce i průvodčích, kteří byli doposud hájeni konkurenčním a mnohem početnějším OS EVG. Claus Weselsky, šéf GDL, odmítl nabídku DB, jež dle jeho mínění neřeší délku pracovní doby či přesčasy, a pohrozil dalšími stávkami. „Tentokrát to bude trvat pěkně dlouho," zdůraznil 30. 4. v listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Od září 2014 uskutečnili strojvůdci dodnes již sedm stávek, které značně narušily provoz kolejové dopravy a způsobily německému hospodářství miliónové ztráty. EVG žádá zvýšení mezd o šest procent, minimálně však o 150 eur, jakož i začlenění servisních a bezpečnostních pracovníků dráhy pod svou pravomoc. EVG očekává, že DB předloží při dalším jednání, ohlášeném na 12. května, přijatelnější nabídku, konstatoval 30. dubna deník Handelsblatt. „To, co GDL chce, by poškodilo naše zaměstnance a celý podnik Deutsche Bahn," prohlásil personální šéf DB Ulrich Weber. Zdůraznil, že pokud GDL odmítne vyjednávat, navrhne DB postoupení sporu ve všech bodech rozhodčímu řízení.
V Německu vstoupí část strojvedoucích a odpůrného personálu dopravce (odborový svaz GDL) Deutsche Bahn do stávky. Stávka je vyhlášena od úterý 5. května od 2:00 h do neděle 10. května do 9:00 h. Provoz nočních vlaků bude omezen již v noci z pondělí 4. 5. na úterý 5. května.

Spojení EC Praha – Ústí nad Labem – Drážďany – Berlín – Hamburk operované ve spolupráci s DB AG bude zajištěno v úseku Praha – Drážďany. Pro další cestu z Drážďan do německého vnitrozemí bude třeba postupovat podle instrukcí DB AG.

Jan Hála, -mmč-

Právě přítomno: 269 hostů a žádný gestor