Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) ve čtvrtek 30. dubna 2015 předběžným opatřením zakázal Jihočeskému kraji uzavřít smlouvu se společností GW Train Regio. Ta se s nejnižší cenou umístila na prvním místě v soutěži o provoz na třech tratích: České Budějovice – Český Kříž, Číčenice – Nové Údolí a Strakonice – Volary. Tuto informaci ve čtvrtek (30. dubna 2015) přinesl server E15.cz s dovětkem, že zákaz vydaný ÚOHS platí do vynesení konečného verdiktu.

Podání k antimonopolnímu úřadu iniciovaly České dráhy, ve věci se angažovalo i OSŽ, jehož zástupci 24. března 2015 osobně interpelovali premiéra Bohuslava Sobotku. Nesouhlas s výsledky nabídkového řízení na „Provozní soubor Šumava" osobně vyjádřil i předseda Výboru OSŽ ČD, a. s., RP ZAP České Budějovice František Vopátek, který premiérovi předal písemné stanovisko Výboru OSŽ ČD, a. s., RP ZAP Č. Budějovice, v němž upozorňuje na skutečnost, že nabídkové řízení bylo zahájeno v rozporu s nařízením evropské směrnice č. 1370/2007.
Zda ÚOHS našel na výběrovém řízení nějaké konkrétní nedostatky, nebo zda námitky Českých drah shledal za relevantní, není zatím jasné. Stejně tak není jisté, že jde o konečný verdikt antimonopolního úřadu. Přesto se cítí Jihočeský kraj rozhodnutím ÚOHS zaskočený. Pro server E15.cz to hejtman Zimola popsal slovy: „Mým přáním nyní je, aby ÚOHS pracoval co nejefektivněji a nejrychleji a do měsíce či dvou jsme se dozvěděli výsledek," řekl Zimola. Při delších lhůtách by se podle Zimoly společnost GW Train Regio nemusela stihnout připravit.
„Tak oni do něčeho jdou a nejsou na to připraveni?" diví se František Vopátek reakci Jihočeského kraje. Reakce hejtmana Zimoly jej prý ještě více utvrdila v přesvědčení, že výběrové řízení by mělo být zrušeno a vyhlášeno nové – „transparentní a za rovných podmínek". „Proč se výběrové řízení vůbec koná, když přinese akorát zhoršení stavu? Proč nebyla veřejnost o těchto negativech předem informována?" dodává závěrem František Vopátek.
Michael Mareš

 

Právě přítomno: 259 hostů a žádný gestor