Přerušení provozu nákladních a osobních vlaků má trvat neděle. „Víme, že zákazníci dráhy nebudou stát na nástupištích s nadšením a aplaudovat," prohlásil předseda Odborového svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky ke stávce, kterou byl od pondělí 4. 5. 2015 přerušen provoz nákladní a od 5. 5., drtuhé hodiny ranní i osobní dopravy Deutsche Bahn (Německé dráhy).


Jak informoval 5. 5. deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, strojvůdci míní setrvat v této akci až do neděle (10. 5.) ráno. Jde již o osmou stávku, vyhlášenou GDL, od podzimu 2014 a ohlášenou dobou (na šest dnů) i nejdelší v Německu od vzniku názvu Deutsche Bahn v roce 1994. Podle náhradního plánu DB má však být v provozu asi každý třetí dálkový spoj a v regionální dopravě chce koncern udržet chod od 15 do 60 procent pravidelných vlaků. Stávka se dotkne i provozu S-Bahn. Narušení železniční dopravy se dle listu FAZ projeví více ve východním Německu, než v jeho tzv. starých spolkových zemích, kde se několik tisíc strojvůdců odmítlo ke stávce připojit.
Weselsky 4. 5. odmítl i návrh DB na smírčí řízení. „Náš postoj je oprávněný, přípustný a úměrný. Nenecháme rozhodovat o našich základních právech smírčí formou," prohlásil dle FAZ doslova. Zodpovědnost za stávku dal šéf GDL naopak vedení DB, jež odmítlo akceptovat všechny nároky strojvůdců. Německé podniky se obávají, že přerušení dopravy způsobí hospodářství novou škodu až půl miliardy eur. Postiženy budou dle odhadů Spolkového svazu německého průmyslu ocelářský, chemický a automobilový sektor, které jsou odkázány na přesné dodávky součástek a surovin.
Jan Hála

 

Právě přítomno: 493 hostů a žádný gestor