V hotelu Oddech na hřebenu Krkonoš proběhlo ve dnech 5. a 6. května společné jednání podnikových výborů OSŽ při Českých drahách a při ČD Cargo. V úvodu seznámil předseda OSŽ Jaroslav Pejša přítomné členy obou podnikových výborů se současnou situací v obou společnostech z pohledu OSŽ. Zdůraznil přitom skutečnost, že se podařilo zastavit uzavření smlouvy mezi hejtmanstvím Jihočeského kraje a soukromou společností na provozování tzv. Šumavských lokálek. Předseda OSŽ připomněl, že je v zájmu železnice, aby příští rok v krajských volbách kandidovali na členy krajských zastupitelstev také železničáři, kteří by hájili zájmy Českých drah před soukromými společnostmi, které se ve stále větší míře snaží ovládnout lukrativní regionální tratě se všemi z toho vyplývajícími důsledky, včetně odlivu zisku do zahraničí. Předseda OSŽ v této souvislosti navštíví předsedy ZO OSŽ v jednotlivých krajích.

 

V další části jednání proběhla vzrušená diskuse mezi členy podnikového výboru ČD a členem představenstva ČD a nově jmenovaným členem dozorčí rady ČD Cargo Františkem Burešem (bývalým šéfem DPOV Přerov). Ten v úvodu svého vystoupení zdůraznil, že v minulém roce hospodařila skupina ČD se ziskem (156 mil. korun) a připomněl, že ze strany vedení ČD bude prováděn tlak na snižování nákladů. „Nejde přitom o snižování zaměstnanosti, ale především o nižší režii, menší zadlužování a v neposlední řadě také o možné změny, týkající se opraven kolejových vozidel," zdůraznil Bureš. Zdůvodnil to nutností investovat vyšší částky do oprav vozů z důvodů jejich dlouholeté podudržovanosti, přičemž je nutné najít cestu k efektivnímu hospodaření v této oblasti. František Bureš v této souvislosti připomněl, že dosud není definitivně rozhodnuto o investici na vybudování nové haly v Rakovníku, a že je ohrožena i činnost šrotovacího pracoviště v režii Českých drah v České Třebové. Jeho slova vyvolala vzrušenou diskusi mezi ním a členy obou podnikových výborů, jejichž členové poukazovali na neutěšené pracovní i mzdové podmínky zaměstnanců opraven a jejich zvyšující se věkovou strukturu. „Je nutné přilákat nové mladé lidi a ty nabídkou práce v opravnách, mnohdy pod širým nebem, a také se starými technologiemi a za nízké mzdy nepřesvědčíme," rozhořčil se předseda PV OSŽ ČD Cargo Radek Nekola. Ve stejném duchu vystoupili s konkrétními připomínkami na neutěšené podmínky v opravnách také další členové PV. Tajemnice PV OSŽ ČD Věra Nečasová se podivila nad změnou postoje ohledně šrotovacího pracoviště v České Třebové, kde vedení ČD uvažuje o jeho předání soukromé společnosti.

František Bureš uznal, že pracovní podmínky v oblasti opravárenství je nutné zlepšit a provést zde nutnou modernizaci, hájil nicméně nutnost ekonomického a faktického zdůvodnění všech investic a vyčíslení všech nákladů. „Bez řádně zdůvodněných a vyčíslených podkladů se nedá rozhodnout."

„Spokojenost lidí se ale vyčíslit nedá," oponovali členové PV jeho argumentům. František Bureš své stanovisko sice nezměnil, v závěru však slíbil, že změny k lepšímu určitě nastanou, je však třeba mít trpělivost. „Nebude to trvat dlouho," uzavřel.

Miroslav Čáslavský

Informace na web 6. 5. 2015

Na jednání podnikových výborů OSŽ proběhla vzrušená diskuse na téma opravárenství

V hotelu Oddech na hřebenu Krkonoš proběhlo ve dnech 5. a 6. května společné jednání podnikových výborů OSŽ při Českých drahách a při ČD Cargo. V úvodu seznámil předseda OSŽ Jaroslav Pejša přítomné členy obou podnikových výborů se současnou situací v obou společnostech z pohledu OSŽ. Zdůraznil přitom skutečnost, že se podařilo zastavit uzavření smlouvy mezi hejtmanstvím Jihočeského kraje a soukromou společností na provozování tzv. Šumavských lokálek. Předseda OSŽ připomněl, že je v zájmu železnice, aby příští rok v krajských volbách kandidovali na členy krajských zastupitelstev také železničáři, kteří by hájili zájmy Českých drah před soukromými společnostmi, které se ve stále větší míře snaží ovládnout lukrativní regionální tratě se všemi z toho vyplývajícími důsledky, včetně odlivu zisku do zahraničí. Předseda OSŽ v této souvislosti navštíví předsedy ZO OSŽ v jednotlivých krajích.

V další části jednání proběhla vzrušená diskuse mezi členy podnikového výboru ČD a členem představenstva ČD a nově jmenovaným členem dozorčí rady ČD Cargo Františkem Burešem (bývalým šéfem DPOV Přerov). Ten v úvodu svého vystoupení zdůraznil, že v minulém roce hospodařila skupina ČD se ziskem (156 mil. korun) a připomněl, že ze strany vedení ČD bude prováděn tlak na snižování nákladů. „Nejde přitom o snižování zaměstnanosti, ale především o nižší režii, menší zadlužování a v neposlední řadě také o možné změny, týkající se opraven kolejových vozidel,“ zdůraznil Bureš. Zdůvodnil to nutností investovat vyšší částky do oprav vozů z důvodů jejich dlouholeté podudržovanosti, přičemž je nutné najít cestu k efektivnímu hospodaření v této oblasti. František Bureš v této souvislosti připomněl, že dosud není definitivně rozhodnuto o investici na vybudování nové haly v Rakovníku, a že je ohrožena i činnost šrotovacího pracoviště v režii Českých drah v České Třebové. Jeho slova vyvolala vzrušenou diskusi mezi ním a členy obou podnikových výborů, jejichž členové poukazovali na neutěšené pracovní i mzdové podmínky zaměstnanců opraven a jejich zvyšující se věkovou strukturu. „Je nutné přilákat nové mladé lidi a ty nabídkou práce v opravnách, mnohdy pod širým nebem, a také se starými technologiemi a za nízké mzdy nepřesvědčíme,“ rozhořčil se předseda PV OSŽ ČD Cargo Radek Nekola. Ve stejném duchu vystoupili s konkrétními připomínkami na neutěšené podmínky v opravnách také další členové PV. Tajemnice PV OSŽ ČD Věra Nečasová se podivila nad změnou postoje ohledně šrotovacího pracoviště v České Třebové, kde vedení ČD uvažuje o jeho předání soukromé společnosti.

František Bureš uznal, že pracovní podmínky v oblasti opravárenství je nutné zlepšit a provést zde nutnou modernizaci, hájil nicméně nutnost ekonomického a faktického zdůvodnění všech investic a vyčíslení všech nákladů. „Bez řádně zdůvodněných a vyčíslených podkladů se nedá rozhodnout.“

„Spokojenost lidí se ale vyčíslit nedá,“ oponovali členové PV jeho argumentům. František Bureš své stanovisko sice nezměnil, v závěru však slíbil, že změny k lepšímu určitě nastanou, je však třeba mít trpělivost. „Nebude to trvat dlouho,“ uzavřel.

Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 296 hostů a žádný gestor