Zahájení, kontrola plnění úkolů, informace ze zásadních jednání a organizační záležitosti, to byly stěžejní body jednání představenstva OSŽ, které se konalo v úterý 8. září v zasedací místnosti Domu Bohemika v pražských Vysočanech. Co do programu nevybočovalo jednání z tradice, co do obsahu však zazněly zásadní a nové informace.


Například se mluvilo o jednání dopravní tripartity, která byla po více než dvou měsících odkladů konečně svolána na čtvrteční (10. 9. 2015) večer. Ač dopravní tripartita měla být původně věnována čistě problémům železnice, nestane se tak. „Trváme ale na svých pěti bodech,“ prohlásil rezolutně předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša s tím, že jednat by se mělo mimo jiné i o převodu budov z ČD na SŽDC (o tomto tématu jednala Dozorčí rada Českých drah 2. 9. 2015, ale bez konkrétního závěru), o napjaté situaci ve společnosti ČD Cargo (rušení tarifních bodů, mluví se o nadkapacitě zaměstnanců a uvažovaném propouštění), respektive o možné podpoře státu vůči jednotlivým vozovým zásilkám, či o pokračující liberalizaci železniční osobní dopravy, včetně výběrového řízení na provozování drážní dopravy na třech šumavských tratích (ČD se opět odvolaly vůči rozhodnutí Jihočeského kraje vybrat firmu GW Train Regio jako vítěze soutěže).
Ostatně o situaci ve společnosti ČD Cargo podrobně informoval i místopředseda OSŽ a předseda Podnikového výboru OSŽ ČD Cargo Radek Nekola s tím, že situací ve společnosti se zabývala také Dozorčí rada ČD Cargo v pátek 28. srpna 2015. „Vedení společnosti stále pracuje s materiálem z roku 2012, který říká, co se stane, když stát nebude podporovat jednotlivé vozové zásilky, respektive kolik zaměstnanců bude muset odejít,“ uvedl Radek Nekola s tím, že vzhledem k tomu, že došlo ke snížení poplatků za dopravní cestu, není možné takto uvažovat, „protože stát koná.“ „Na základě rozhodnutí ministerstva dopravy má stát zájem na provozování jednotlivých zásilek a hodlá je v příštím roce podpořit.“ Vedení společnosti podle Radka Nekoly ale hodlá tyto prostředky použít především na „boj s drobnými dopravci“, což není podle Nekoly zcela efektivní. „Měli bychom se spíše zaměřit na zákazníka. Nedomnívám se totiž, že vedení společnosti dělá vše pro udržení stávajícího objemu jednotlivých vozových zásilek.“ Zaznělo také, že byl vedením společnosti ČD Cargo schválen nákup pěti nových lokomotiv použitelných v interoperabilitním provozu a že společnost ČD Cargo, navzdory všem problémům, plní kladný hospodářský výsledek. „Uvidíme, jak dopadne konec roku, odhaduji, že bychom mohli skončit na černé nule,“ dodal Nekola.
O situaci u nedrážních organizací v gesci OSŽ pak informoval místopředseda OSŽ Miroslav Novotný. Mimo jiné i o situaci v Dopravním zdravotnictví („Kolektivní vyjednávání bychom měli dokončit 21. 9. V současné době předložený návrh počítá s cca 3,3 % do tarifu s tím, že bude vyplacena částka 2 % na mimořádných odměnách.“), o týdnu otevřených dveří na Střední škole železniční a služeb v Šumperku (problém je u řemeslnických profesí – elektromontérů, opravářů kolejových vozidel - tedy oborů, které se sice podařilo zachovat, ale není naplněna kapacita, kterou by škola pro výuku těchto oborů potřebovala), či o jednání výkonného výboru Sdružení nájemníků ČR.
Mgr. Martin Malý, který jednání představenstva řídil, seznámil členy představenstva OSŽ s průběhem jednání zástupců osmi odborových centrál, které zastupují své členy, a které se uskutečnilo v pondělí 7. září 2015 v Praze nad návrhem Podnikové kolektivní smlouvy (PKS) SŽDC na léta 2016-2018 (který předložil zaměstnavatel), s tím, že se nakonec „podařilo dojednat společné stanovisko odborových centrál k návrhu textu PKS SŽDC 2016–2018 i k návrhu textu dohody o zásadách kolektivního vyjednávání ze dne 14. 8. 2015.“
V další části jednání představenstvo OSŽ mimo jiné projednalo plnění rozpočtu za první pololetí letošního roku (ke schválení bude předloženo 22. 9. na Ústředí OSŽ) a vzalo na vědomí zprávu revizní komise OSŽ.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 253 hostů a žádný gestor