Království železnic na pražském Smíchově má od soboty 12. září nový exponát – funkční kokpit tramvaje T3. V rámci oslav 140. výročí MHD v Praze jej slavnostně otevřeli generální ředitel DP hl. m. Prahy Ing. Jaroslav Ďuriš a statutární ředitel obecně prospěšné společnosti Království železnic, největšího modelového kolejiště u nás i ve střední Evropě, Matěj Horn.


Nový exponát Království železnic je téměř 2,5 metrů široký, 4,5 metru dlouhý a váží 1,3 tuny. „Myšlenka instalace funkčního kokpitu tramvaje navazuje na neutuchající zájem, který ve smíchovském Království železnic již třetí rok budí kabina tzv. Bobiny, lokomotivy řady 141, kterou si děti velmi oblíbily,“ uvedl Rudolf Pospíšil, mluvčí Království železnic.
Vlastní realizace (získání konkrétní tramvaje, převoz přední části vozu a umístění v prvním podzemním podlaží expozice Království železnic) byla technicky velmi náročná. „Tramvaj jsme museli rozřezat asi na třicet dílů a vlastníma rukama ji sem po jednotlivých dílech přenést - něco po schodišti, něco nákladním výtahem. Ač to na první pohled nevypadá, kompletně jsme to všechno svařovali a pospojovali až tady na místě,“ prozradil Matěj Horn s tím, že sehnat tramvaj, nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. „Jen díky panu generálnímu řediteli (Jaroslavu Ďurišovi) se to podařilo dotáhnout do konce. Je to vlastně do poslední chvíle používaná tramvaj evidenčního čísla 7157, kterou se nám podařilo dovybavit tak, aby vše fungovalo a vypadalo jako v reálu - dokonce se i dveře dají z kabiny otevřít a zavřít.“ Každý návštěvník Království železnic si tak může vyzkoušet řídit tramvaj. Na kompletně vybaveném řídícím pultu jsou sice některá tlačítka vzhledově nahrazena jinými a některé ovladače jsou zaslepeny, ale tlačítka s externím výstupem - jako blinkry, poziční světla, horní orientace či bzučák - jsou plně funkční.
Informaci, že tramvaj skutečně ještě před několika měsíci jezdila, potvrdil i Petr Kolesa, vedoucí provozu v Království železnic. „Zhruba před rokem byla pro poruchu odstavena z provozu a sloužila na náhradní díly. Obecně lze říct, že řada 7000 jezdí od roku 1967, od kdy přesně jezdila tato tramvaj, se mi zjistit nepodařilo. Nicméně dohledal jsem, že jezdila především na lince 18, tedy kolem Národního divadla,“ dodal Petr Kolesa s tím, že montáž kokpitu tramvaje v Království železnic byla pro něj velkou výzvou. „A já mám výzvy rád! Vždyť, kolikrát se vám v životě povede rozebrat a sestavit tramvaj?“
Tramvaj s číslem třináct je určena především pro děti, které si mohou vyzkoušet, jaké to je řídit tramvaj. Myšlenka výchovy dětí v kladném vztahu k MHD je velmi blízká i generálnímu řediteli DP hl. m. Prahy Jaroslavu Ďurišovi, který k tomu poznamenal. „Tvrdím, že pokud si děti udělají vztah k MHD už v dětství, že jim to vydrží na celý život. Takže přeji této třináctce, aby měla hodně kvalitních řidičů a vydržela co nejdéle. V tomto případě určitě platí škola hrou.“

Současně s funkčním kokpitem tramvaje T3 byla v Království železnic instalována i světelná mapa páteřních pražských tramvajových linek. V samotném kokpitu tramvaje běží projekce průjezdu zatím pouze po jedné z tratí, ale už se připravují další. „Ty budou postupně instalovány. Podle současného plánu technického oddělení Království železnic by ve druhé etapě projektu měla být projekce průjezdu vybrané trati promítána přímo na přední okna tramvaje a propojena na řídící prvky vozu tak, aby si virtuální jízdu městem mohly děti zpomalit nebo naopak zrychlit,“ dodal Rudolf Pospíšil.
V posledním roce asi nejvíce ředitele Království železnic Matěje Horna zaměstnávaly spory ohledně modelu vysílače na Ještědu v Libereckém kraji, na aktuálně posledním dokončeném modelu kraje České republiky. „Někdy v květnu nebo v červnu minulého roku jsme museli kvůli autorským právům Ještěd skrýt. Nakonec jsme se pak vloni v září dohodli na licenčních podmínkách, ty ale platí pouze na jeden rok. Protože částka na obnovení těchto licenčních podmínek byla na nové období zase vyšší, tak jsme si řekli, že to není trvalé řešení, že nemá smysl vést další hádku o tom, jestli Ještěd na modelu Libereckého kraje ano, či ne. Tak se vrátíme do období výstavby vysílače na Ještědu. Od října návštěvníci uvidí na Ještědu pouze staveniště, protože na staveniště autorská práva nejsou,“ dodal Matěj Horn.
Po celý letošní rok probíhají v samostatné expozici Království železnic (u Modelu Prahy) jednou měsíčně (vždy v sobotu) přednášky na téma MHD. Přednášky začínají v 10.30 h a 14.00 h. Letos se uskuteční ještě třikrát: Cyklus přednášek o historii MHD v Království železnic na pražském Andělu pokračuje v říjnu (17. 10. 2015) na téma Příměstské a regionální autobusové linky, minulost, současnost a budoucnost a Nová tvář pražských nádraží, nové zastávky, bezbariérovost. Na listopad (7. 11. 2015) je naplánováno téma „metro“, historie pražského metra, pražské metro současnosti a jeho budoucnost, a konečně na prosinec (12. 12. 2015) pak téma Pražské integrované dopravy (vznik integrované dopravy, preference městské dopravy).

Království železnic je stálou expozicí největší modelové železnice v ČR. Ta je situovaná ve dvou podzemních podlažích administrativního centra Anděl City, kde se postupně buduje zjednodušený železniční model České republiky. Již nyní je v provozu více než 574 čtverečních metrů modelových kolejišť, čímž je modelové kolejiště největším podobným centrem zábavy nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Zatím posledním krajem, který byl vloni v dubnu dokončen, byl kraj Liberecký. Jaký kraj přijde na řadu nyní, není zatím stoprocentně jasné. „Museli jsme nejdříve dodělat projekční práce na dalších krajích, aby to na sebe logicky navazovalo, ale na 99 % to budou kraje Pardubický a Královéhradecký. Datum dokončení ale zatím neumím odhadnout, vzhledem k velikosti tipuji druhé pololetí příštího roku,“ řekl závěrem statutární ředitel obecně prospěšné společnosti Království železnic Matěj Horn.

Expozice je otevřena denně, včetně svátků od 9 h do 19 h, poslední vstupenky se prodávají v 18 h. Adresa expozice: Stroupežnického 23, Praha 5

Michael Mareš



Právě přítomno: 213 hostů a žádný gestor