Na ministerstvu dopravy zraje plán, jehož naplnění by od základu změnilo vlastnický model vozidel na české železnici, píše server E15. Ministerstvo dopravy se nyní vážně zabývá myšlenkou, že stát si pořídí vlaky, které bude půjčovat dopravcům. Využije k tomu dvacet miliard z evropských fondů, k nimž z rozpočtu přidá patnáct procent, tedy tři miliardy.

Ministerstvo dopravy v tomto kroku spatřuje hned několik výhod. Za prvé by stát ulevil krajům, které by nemusely nést patnáct procent nákladů za pořízení vozidel. „A zároveň bychom mohli čerpat evropské dotace dříve, protože by nebylo nutné čekat až na podpis smlouvy s dopravcem na dotované linky,“ cituje deník E15 ministra dopravy Dana Ťoka, který je tomuto řešení nakloněn. Nákup vlaků by byl navíc rychlejší a levnější v jednom velkém tendru oproti řadě soutěží u dopravců.
Myšlenku podle listu jednoznačně podporují soukromí dopravci, naopak ČD se k ní staví rezervovaně. Poukazují například na to, že vozidla budou v majetku organizace, která dosud vlaky pro osobní dopravu nevlastnila a ani nemá zázemí a zkušenosti pro jejich údržbu. „Pravděpodobně významně naroste aparát na straně vlastníka vozidel, který bude řešit kompletní problematiku sledování kilometrických proběhů, plánování údržby a správkárenství,“ uvedl pro server E15 mluvčí ČD Radek Joklík.
V kuloárech ale zaznívá mnohem více argumentů proti, než pro. Mnohým například vadí, že dopravce ztratí vliv na vozový park, panují také obavy z nejasné odpovědnosti při poruše vozidel. A také se hodně diskutuje kolem zaměstnanosti v úseku údržby, dodává server E15.
Michael Mareš, s využitím E15
 

Právě přítomno: 359 hostů a žádný gestor