Ve středu 3. února 2016 odpoledne proběhlo v Poslanecké sněmovně jednání dopravního podvýboru, kterého se jako host zúčastnil i předseda OSŽ Bc. Jaroslav Pejša. Zasedání se rovněž - jako hosté - zúčastnili jak zástupci Českých drah, tak i alternativních soukromých dopravců. „Je tedy jasné, že nejdiskutovanějším bodem byla otázka soutěží v osobní železniční dopravě,“ zdůraznil předseda OSŽ s tím, že hlavním problémem soutěží je stanovení srovnatelných podmínek. „Pokud soukromí dopravci nemusejí v nabídce uvádět, kde a jak budou udržovat potřebná kolejová vozidla, kde budou mít fekální koleje, a kde a jak budou čerpat naftu, tak je jasné, že budou mít vždy nižší cenu než České dráhy, které tyto náležitosti musí do svých nákladů zahrnout,“ uvedl bezprostředně po skončení jednání.

Dalším důležitým bodem jednání byl i návrh novelizace Zákona o drahách, který již několik měsíců čeká v Poslanecké sněmovně na projednání v prvním čtení. Předseda OSŽ v této souvislosti připomněl, že by bylo vhodné, třeba formou poslaneckého pozměňovacího návrhu, zapracovat do novelizace i problematiku bezpečnosti železničního provozu, konkrétně jednoznačné identifikace strojvedoucích. „Dnes, bohužel, někteří strojvedoucí pracují pro více dopravců a naprosto nedodržují potřebný odpočinek mezi směnami,“ dodal.
Stranou při jednání nezůstala ani nejžhavější „novinka“, nápad ministerstva dopravy pořizovat nová kolejová vozidla prostřednictvím SŽDC, s. o. „Zde však stále zůstává nezodpovězená otázka, kdo a jak bude tato kolejová vozidla udržovat a opravovat. SŽDC, s. o., totiž nemá žádnou opravárenskou základnu na údržbu kolejových vozidel. Tento problém proto prakticky zůstává jako bod k diskusi a v nejbližší době nepřipadá v úvahu jeho realizace,“ doplnil.
Záležitosti projednávané na středečním dopravním podvýboru PS budou i předmětem jednání dopravní tripartity 25. 2. 2016 a následně v dubnu pak i na plenárním zasedání tripartity.
Michael Mareš
 

Právě přítomno: 237 hostů a žádný gestor