Ve dnech 16. a 17. února 2016 se v Bruselu konaly tři prestižní akce - tradiční předání výročních cen CER/UNIFE (Unie evropského železničního průmyslu) Railway Awards, zasedání Řídícího výboru CER (Společenství evropských železnic) a zasedání valného shromáždění CER.

Výroční ceny Railway Award převzali v Královském muzeu umění a historie za oblast techniky železniční inženýr Eric Fontanel, který vedl práce na špičkových projektech, hlavně v oblasti vysokorychlostní železniční dopravy (Eurotunnel, Eurostar, Thalys), a za oblast politiky paní Isabelle Durant, bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu (2009-2014) a belgická ministryně dopravy (1999-2003). Paní Durant prohlásila, že ocenění je pro ní ctí a že jeho pravý význam spatřuje v prosazování dráhy, jakožto páteře dopravního systému, do myslí cestujících, do priorit politiků a v návratu profesní hrdosti do srdcí železničářů. Isabelle Durant během své politické kariéry vždy prosazovala trvale udržitelnou mobility dráhy, zlepšení rámcových podmínek železnice na přepravním trhu a přiměřenou právní úpravu podmínek podnikání.
Prezident CER a šéf ÖBB Christian Kern pogratuloval laureátům ceny a zdůraznil, že „...dráhy nepotřebují nové právní předpisy, nýbrž konzistentní a citlivou implementaci těch stávajících. A také Evropa potřebuje svůj železniční sektor jako hlavní páteř růstu a zaměstnanosti: více než milion zaměstnanců a 143 mld. eur obratu mluví samo za sebe”.
Lidewijde Ongering, státní tajemník holandského ministerstva dopravy a infrastruktury, zastupující předsednickou zemi Evropské Rady ministrů dopravy, vidí v příštích letech velké výzvy pro železnici v EU. A každá výzva vytváří nové příležitosti. Doslova řekl: „Jsme šťastni, že máme technické i politické experty, kteří vědí jak posunout železniční sektor EU na novou úroveň, a že je dobře, že CER spolu s UNIFE oceňují osobnosti, které své životy zasvětily železnici. Železniční sektor je motorem hospodářství EU a zároveň podstatným způsobem přispívá k ekologizaci dopravy.”
I nově zvolený prezident UNIFE a šéf Bombardier Transportation Laurent Troger vysoce ocenil laureáty ceny za podstatný přínos železničnímu sektoru a vyslovil názor, že „evropský železniční průmysl je v bodě zlomu a všichni potřebujeme akcelerovat úsilí v zájmu dosažení konkurenceschopnosti a zvýšení atraktivity dráhy. Každý z nás musí aktivně přispět ke zvládnutí aktuálních výzev”.
V rámci předání cen CER/UNIFE se předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek sešel s řadou osobností. S předsedou výboru pro dopravu a turismus Evropského parlamentu Michaelem Cramerem se shodli na potřebě férové konkurence mezi druhy dopravy a zdůraznili, že evropský železniční sektor by mohl svým vlivem rozhoupat politiky k dosažení srovnatelných poplatků za použití infrastruktury silnic a železnic. Nyní přitom platí přesný opak: 100% výkonové zpoplatnění drah a pouze 0,9% silnic. Například v sousedním Německu platí dopravci za koleje od roku 2010 o 15 % více, zatímco mýtné pro kamiony kleslo o 13 %. Je nezbytné dosáhnout stavu, kdy buď platí všichni, anebo nikdo.
Druhý den se Pavel Krtek poprvé zúčastnil jednání Řídícího výboru CER. Tento prestižní orgán diskutuje strategické otázky rozvoje železniční dopravy v Evropě a určuje hlavní směry činnosti Společenství evropských železnic (CER). Jeho úlohou je i předjednat otázky pro valné shromáždění CER a připravovat znění závěrů. Pavel Krtek vítá příležitost být členem tohoto prestižního klubu šéfů evropských drah, kterou bude využívat k dalšímu aktivnímu prosazování názorů národního dopravce na evropskou železniční legislativu a její velmi rozličnou transpozici napříč členskými státy EU.
Velkou pozornost upírá CER na problematiku harmonizace podmínek podnikání v silniční a železniční dopravě včetně poplatků za dopravní cestu. Po schválení 4. železničního balíčku by měla Evropské komise přijít s dlouho očekávaným tzv. „silničním balíčkem“. Ten se bude bytostně dotýkat železnice, neboť by měl obsahovat právě i principy zpoplatnění silniční dopravy a měl by směřovat k další harmonizaci úhrad nákladů infrastruktury silnice a železnice a tím přispět k přerozdělení přepravních výkonů ve prospěch ekologického druhu dopravy. Komise při schválení direktivy Eurovignette slíbila, že v tomto dalším kroku bude prosazovat princip internalizace externích nákladů, tedy spravedlivější struktury ceny za přepravu, kde by měl zákazník zaplatit i náklady na infrastrukturu a externí náklady (znečišťování ovzduší emisemi, nehodovost, kongesce, atd.). Diskutovaly se i otázky dalších požadavků na přeshraniční interoperabilitu s cílem zjednodušit nákup kolejových vozidel a snížit náklady na straně dopravců. Náklady drážních podniků, vyvolané další a další regulací od bruselské byrokracie, vytěsňují železnici z přepravního trhu.
Se členy Řídícího výboru CER se následně sešla i komisařka pro dopravu Evropské komise Violeta Bulc. Nastínila hlavní směry činnosti Komise v nejbližším období a diskutovala s přítomnými šéfy národních drah o aktuálních otázkách. Vyzdvihla význam investic do rozvoje Evropského železničního systému. Podle ní je hlavní prioritou v dopravě investovat do drah, neboť bez investic nelze dosáhnout cílů v oblasti dekarbonizace a digitalizace. EU musí podpořit investice, výzkum a vývoj. V diskuzi s Pavlem Krtkem se paní komisařka zajímala i o prosazování zájmů dopravce na investičním rozvoji infrastruktury, což je palčivým problémem v zemích s institucionálně oddělenou dopravní cestou.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy CER/UNIFE

Na snímku komisařka pro dopravu Evropské komise Violeta Bulc a Pavel Krtek.
 

Právě přítomno: 188 hostů a žádný gestor