Stát při přípravě objednávky dálkových vlaků na příští rok zvažuje změnu dopravního konceptu u linek Ex 2 a R 18, které spojují Prahu, Pardubice a Olomouc s Valašskem a Slováckem. Vyplývá to z materiálů, které z ministerstva dopravy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím získalo Centrum pro efektivní dopravu (Cedop), a z informací, které dnes (8. 4. 2016) zveřejnil server Idnes.cz. A ministerstvo dopravy tyto plány potvrdilo. Změny se týkají linek Ex2 a R1.

Konkrétní změnou na linkách Ex 2 Praha – Olomouc – Vsetín – Žilina a R 18 Praha – Olomouc – Přerov – Luhačovice je úprava zastávkové politiky. Linka R 18 obsluhuje navíc ještě Přelouč, Choceň, Ústí nad Orlicí, Mohelnici a Červenku. Nově by linka Ex 2 měla obsluhovat právě stanice mezi Českou Třebovou a Olomoucí, kdežto R 18 si ponechá pouze zastavení z Prahy do České Třebové. Výsledkem je zkrácení cestovní doby u přímého spojení z Prahy do Přerova, a to z dnešních 3:12 h na 2:45 h, pro Luhačovice je časová úspora podobná (dnes 4:42 h, výhledově 4:18 h). U linky Ex 2 sice kvůli zvýšení počtu zastavení dojde ke zpomalení spojení mezi Prahou a Olomoucí asi o 5 minut, avšak rychlé spojení na této trase zůstane zachováno prostřednictvím komerčních produktů Českých drah (linka Ex 1 Praha – Ostrava a Pendolino), RegioJetu a LEO Expressu.

V příštím jízdním řádu stát neobjedná vlaky IC Šohaj a Zlínský Expres. Přitom Zlínský expres patří k velmi atraktivním a vytíženým spojům, ze Zlína do Prahy jezdí pouhé 3hodiny a 24 minut. České dráhy mohou s těmito expresními vlaky dál jezdit na vlastní riziko, pokud budou chtít. Ministerstvo tvrdí, že reaguje na změny v komerční dopravě. Soukromí dopravci už v letošním jízdním řádu výrazně rozšířili nabídku spojení ze Zlínska směrem do Prahy. „Státní objednávku jsme proto upravili tak, aby cestujícím přinesla co největší benefity a současně jsme co nejlépe zajistili dopravní obslužnost,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Zdeněk Neusar. Po zrušení státní objednávky vlaků linky Ex 2 dlouho volají právě soukromníci. „Vítáme, že ministerstvo dopravy řeší souběhy a pokračuje v politice vyjímání linek ze závazku veřejné služby tam, kde je možné linky obsluhovat komerčně bez dotací,“ říká Petra Valentová ze společnosti LEO Express. „Z našeho pohledu je záměr ministerstva dopravy jednoznačně chvályhodný. Starý koncept už byl dávno přežitý, toto je mnohem modernější a vhodnější řešení,“ dodal Jiří Schmidt z RegioJetu. Navrhované změny mají podporu i Zlínského a Olomouckého kraje, České dráhy nový jízdní řád prozatím nekomentovaly. Mezi cestujícími podle diskusí panuje obava, aby se neopakoval podobný model jako na Slovensku, kdy RegioJet po vytlačení státního dopravce z některých tratí výrazně zdražil a řadu spojů zcela vypustil.

Petra Sojková
 

Právě přítomno: 319 hostů a žádný gestor