Moderní vlakový zabezpečovací systém ETCS (European Train Control System), zaváděný na celém území Evropy, začne v tomto roce zavádět SŽDC na dalších pěti tratích. V současné době je tento systém instalován na trati Kolín – Česká Třebová – Brno - Břeclav, dopravci ho však zatím nevyužívají. ETCS umožňuje kontrolovat jízdu vlaků a v případě nutnosti dokáže vlak zastavit. Tím by mělo dojít k podstatnému zvýšení bezpečnosti železniční dopravy.

Systém kontroluje pohyb a polohu vlaků. Umožňuje například zastavit vlak při nedovoleném projetí návěstidla, dohlíží také na dodržování nejvyšší dovolené rychlosti v daném úseku a nejvyšší dovolené rychlosti vlaku. Při jejím překročení zabezpečovač zasáhne do řízení vozidla. Tím by měl systém předcházet řadě incidentů, mimo jiné i selhání strojvedoucích.
V úseku Kolín - Česká Třebová - Brno - Břeclav - státní hranice Rakousko/Slovensko byl tento systém připraven již na konci loňského roku, žádný z dopravců ale podle SŽDC zatím o zapojení do testování systému nepožádal, což spuštění ostrého provozu brzdí a zpožďuje. České dráhy jsou podle mluvčího Petra Šťáhlavského k testům připraveny a disponují několika vlaky, které jsou systémem ETCS vybaveny. S testováním však začnou až poté, co systém umožní využívat toto zařízení pro rychlost do 160 km/h, kterou na trati Kolín - Břeclav vlaky jezdí (v současné době je testování možné pouze pro provoz do 100 km/h).
Práce na zavádění ETCS na dalších tratích už byly ze strany SŽDC zahájeny v úseku Petrovice u Karviné - Ostrava - Přerov - Břeclav, dokončeny by měly být koncem letošního roku. V létě by měla začít instalace také na tratích Přerov - Česká Třebová a Praha Uhříněves - Votice, kde by měly práce trvat zhruba rok, a také v úseku Kralupy nad Vltavou - Praha - Kolín. Tam ovšem bude ETCS připraveno až v roce 2023. Nejnákladnějším úsekem bude trať mezi Plzní a Chebem, kde by práce měly začít letos v říjnu a dokončeny budou v roce 2021. Na této trati SŽDC počítá s výstavbou staničního zařízení v Chebu pro možnost zapojení ETCS na úsek Cheb - Františkovy Lázně.
K zavádění ETCS se Česká republika zavázala u EU. Jeho zavádění má nyní, vzhledem k výše uvedeným okolnostem, zpoždění.
Miroslav Čáslavský, s využitím zprávy ČTK
 

Právě přítomno: 319 hostů a žádný gestor